
De lokale omroepen doen uitgebreid verslag van de coronacrisis. Omdat lokale omroepen over grote (hyper-)lokale kennis en contacten beschikken beperkt de verslaggeving zich niet alleen tot nieuws, maar juist ook tot serviceberichtgeving en de taak om verbinding te creëren tussen inwoners (zie ook: Tips voor lokale omroepen die verslag doen van de coronacrisis).
Het corona-virus vraagt veel van de lokale omroep. Daarom willen we een platform/webpagina bieden waarop we elkaar kunnen inspireren op het gebied van berichtgeving, content en initiatieven.
Heb je ideeën, tips of voorbeelden? Stuur dan een e-mail naar info@nlpo.nl
_________________________________________________________________________________________________
OPEN Rotterdam heeft een pagina met een overzicht naar informatie over het coronavirus in verschillende talen.
Tips:
- Sluit een liveblog aan het einde van de dag, sla het op en maak het vindbaar.
- Open de volgende dag weer een nieuw liveblog.
- Zorg voor tijds- en datumaanduiding per dag.
Gebruik als presentator of verslaggevers van de omroep in ieder geval een externe microfoon op je laptop, smartphone of tablet. Heb je die niet dan is de microfoon van je oordopjes ook goed, zeker voor gasten.
Roep je inwoners ook vooral op om aan te leveren.
Maak ook een overzichtsvideo met kort de meerdere initiatieven in beeld. Dat kan bv. ook met beelden of foto`s van de organisaties zelf. De oproep/vraag met e-mailadressen kan dan in beeld en ook met tekst gemaakt worden. Verspreiding kan via tv maar ook social media.
Je kunt een ook een overzichtje maken van bijeenkomsten die niet doorgaan. Zolang dit nog relevant is want bijna alle bijeenkomsten worden geschrapt. Het zou ook mooi zijn om aan te geven of dit soort bijeenkomsten online door zullen gaan, of met videochats, etc.
- Ook met andere religies samenwerken in streken waar daar behoefte aan is. Denk aan Islam, Boeddhisme en Hindoeïsme. Ook het Humanistisch Verbond kan mogelijk een rol spelen in zingeving.
- Openbare spreekuren op verschillende kanalen met KvK of MKB-vertegenwoordiger om adviezen te geven over hoe om te gaan met de crisis (phone in, website (chats), Facebook chats en vragen op afstand, etc.)
- Aan elkaar knopen van vraag en aanbod op lokaal niveau rondom de coronacrisis in de uitzendingen op verschillende kanalen. Van boodschappenhulp voor ouderen tot het brengen van voedselpakketten, etc.
- Aansluiten bij of adopteren van acties die inwoners zelf nemen.
Het kan ook een idee zijn lokale verenigingen om content te vragen die gepubliceerd mag worden.
Verdere tips:
- Publiceer linkjes met virtuele rondleidingen van musea, archieven en andere instellingen in jouw streek.
- Plaats links naar lokale bioscopen, andere culturele instellingen, muzikanten, enz. die online voorstellingen aanbieden
- Er zijn omroepen die speciaal amusement voor ouderen maken, zoals Bingo bij ZO!34.
- Herhaal oude series op tv (en of radio) en wissel eventueel ook oude series uit met lokale omroepen uit de omgeving. Het advies is om dit onderling digitaal te doen.
- Organiseer op jullie kanalen eenvoudige fitness/bewegingsprogramma`s i.s.m. lokale sportscholen/ verenigingen.
Vraag scholen, partners en ander lokale organisaties of zij educatieve video`s voor kinderen hebben die je mag uitzenden/delen. Let ook hierbij op dat je de rechten per kanaal regelt!
Maar het kan ook gaan om andere zaken van partners die je deelt. De omroep Leo Middelsé uit Leeuwarden deelde bijvoorbeeld deze bouwplaat van de politie.
- Skype
Het bekende programma voor videobellen. Zie tutorial. Via een IOS-computer kun je dan opnemen via Quick Time. - ZOOM
Na het downloaden van het gebruiksvriendelijke programma/app en aanmaken van een account kun je met meerdere mensen tegelijk videobellen, vergaderen of video-interviews opnemen. De eerste 40 minuten zijn telkens gratis. Je kunt dan opnieuw beginnen. Zie de tutorials hier en hier. - Microsoft Teams
Hiervoor heb je een uitgebreid betaald Microsoft-account nodig. Teams neemt de Skype-taak steeds meer over. Zie tutorial.