
De NLPO blikt met dit jaarverslag terug op de belangrijkste resultaten en werkzaamheden in 2021. De pandemie bleef ons in dat jaar dwarszitten maar bewees eens te meer het belang van betrokken en fijnmazige lokale publieke omroepen. De waardering die de nieuwe regeringscoalitie heeft uitgesproken voor de lokale omroepen, biedt vertrouwen in de toekomst.
Bekijk hier het volledige Jaarverslag 2021
Wat de NLPO gedaan heeft in 2021
In 2021 werd onverminderd ingezet op het versterken van de lokale publieke omroepen en hun positie in de samenleving. De voornaamste activiteiten op een rij:
- Het opleidingsbeleid van de NLPO is herijkt en er is een start gemaakt met de realisatie van nieuwe opleidingen, e-learnings, trainingen, workshops en tutorials. Readers zijn samengesteld waarin omroepen hun kennis en ervaring delen. Ook werden twee NLPO Inspiratiedagen georganiseerd, een dag vol workshops en presentaties voor alle omroepmedewerkers.
- Om kwalitatief zo sterk mogelijk te worden, stimuleert de NLPO – met steun van het ministerie van OCW – de vorming van een landelijk dekkend netwerk van samenwerkende lokale omroepen in ongeveer tachtig streken. In het project Streekomroepvorming (Toekomst voor de Lokale Publieke Omroep) zijn 31 streken gerealiseerd en is in 39 streken een start gemaakt. Extern onderzoek maakte duidelijk dat (onvoldoende) beschikbare middelen een bottleneck vormen om tot een goed Lokaal Toereikend Media-Aanbod te komen.
- Lokale publieke omroepen zijn van groot belang voor de samenleving, maar kwetsbaar. Dat is de conclusie van een onafhankelijk onderzoek naar de maatschappelijke relevantie van lokale publieke omroepen door bureau AethiQs in opdracht van de NLPO. Hun betekenis voor de lokale gemeenschap, die veel breder is dan nieuwsvoorziening, werd helder in kaart gebracht.
- Op initiatief van de NLPO wordt de lokale omroepwereld voor het eerst in een academische setting geplaatst. Vanaf 2022 zal een bijzonder hoogleraar Lokale Publieke Omroep aan de Rijksuniversiteit Groningen onderzoek doen naar de rol en de functie van de lokale publieke omroep in onze samenleving.
- Tijdens de eerste editie van de NLPO-conferentie Het Verhaal van Lokaal is de interactieve streekkaart DeLokaleOmroepInKaart.nl gelanceerd, een praktische tool die de weg wijst in het landschap van de lokale omroepen. De kaart biedt beleidsmakers, onderzoekers en andere geïnteresseerden een actueel (visueel) overzicht van de organisatie en financiering van de lokale omroepen in Nederland.
- De campagne 2021 was gericht op de Tweede Kamerverkiezingen en de kabinetsformatie. Via politieke partijen werd aandacht gevraagd voor de agenda van de lokale omroepsector en het belang van structurele financiering. Dit in samenwerking met de omroepen en in afstemming met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).
- De pilot Versterking lokale journalistiek door samenwerking. Ruim zestig (NOS-)journalisten zijn aan de slag gegaan bij lokale en regionale omroepen met het doel de lokale journalistiek te versterken. De NLPO heeft in samenwerking met de NOS Academie cursussen verzorgd voor nieuwe medewerkers van lokale omroepen, waaronder de e-learning politieke verslaggeving als voorbereiding op de Gemeenteraadsverkiezingen 2022.
- De pilot Journalistieke professionalisering lokale publieke mediadiensten is de tweede periode ingegaan. Om de lokale nieuwsvoorziening te verbeteren, zijn een minimale overheidsbijdrage en een professionele basisredactie van minimaal 3 fte en een hoofdredacteur nood- zakelijk. Ook dient de publieke taak van de lokale publieke omroep te worden opgenomen in de Mediawet, volgens het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek (SvdJ) in zijn onderzoek.
Speerpunten 2022
Speerpunten in het beleid blijven de (strategische) beleidsontwikkeling voor de toekomst van de omroepen en het relatiemanagement met stakeholders en omroepen. De financiële gezondheid van veel lokale omroepen vergt permanente aandacht. De NLPO gaat in 2022 samen met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de andere stakeholders een structurele oplossing vinden. Het herstel van de pandemie en de herziening van de financiële verhoudingen tussen gemeenten en het Rijk staan centraal.
Uitdagingen van formaat, maar de samenwerking met de diverse partijen, zoals het ministerie van OCW, stemmen zeer positief. De missie van de NLPO wordt ook breed gedragen. Zo heeft de Raad voor Cultuur en de Raad voor het Openbaar Bestuur in hun adviesrapport ‘Lokale media: niet te missen’ nog eens duidelijk gemaakt dat lokale publieke omroepen essentieel zijn voor een gezonde democratie. Zij controleren het lokale bestuur en hebben een informerende, verbindende, educatieve en culturele functie in de lokale gemeenschap.
Staatssecretaris Gunay Uslu heeft recentelijk aangekondigd samen met de NLPO te werken aan de verdere professionalisering, verduurzaming en onafhankelijkheid van de lokale publieke omroep. Een belangrijke stap voor de lokale journalistiek waar de lokale omroepsector lang naar toe heeft gewerkt. Het is de volgende stap in de verdere professionalisering van de sector.