Kijkwijzer symbolen

Kijkwijzer

Meld je aan voor de online Kijkwijzer informatiesessie!

Op maandag 16 september om 17:00 uur organiseert de NLPO een online informatiebijeenkomst over Kijkwijzer. Deze wordt georganiseerd in samenwerking met NICAM, de organisatie achter Kijkwijzer.

In deze online bijeenkomst praat Jopke Veenman je bij over waarom Kijkwijzer ook belangrijk is voor lokale omroepen. Je hebt namelijk sneller met content te maken die geclassificeerd moet worden dan je denkt. Bijvoorbeeld als je een kinderserie maakt, er videoclips worden uitgezonden of als er grof taalgebruik voorkomt in een uitzending. In deze sessie word je bijgepraat over wanneer je te maken krijgt met Kijkwijzer, wat schadelijke inhoud precies inhoudt, wie je bij de classificering kan helpen en welke gevolgen het kan hebben als er een overtreding plaatsvindt.

Meld je snel aan om een link te ontvangen voor deze bijeenkomst.

Wanneer: maandag 16 september 2024
Tijd: 17:00 – 18:00 uur
Locatie: Online via Microsoft Teams

Aanmelden Kijkwijzer sessie

Classificeer schadelijke content

Kijkwijzer is een instrument voor omroepen om verantwoordelijkheid te nemen bij het beschermen van jonge kijkers. Het helpt omroepen om programma’s en films te classificeren op basis van mogelijke schadelijke inhoud, zodat ouders en verzorgers weten wat mogelijk schadelijk is voor kinderen en wat niet. Het toepassen van Kijkwijzer is voor lokale omroepen verplicht. Bekijk voor meer informatie ook de video en folder onderaan deze pagina.

Kijkwijzer is geïntroduceerd door NICAM (Nederlands Instituut voor de Classificatie van Audiovisuele Media) en is de standaard voor het beoordelen van audiovisuele content in Nederland. Het is soms lastig om te bepalen welke content mogelijk schadelijk kan zijn voor jongere kijkers, vooral omdat lokale content vaak erg divers is. Toch is classificering over het algemeen al eerder nodig dan men denkt. Een paar voorbeelden: 

  • Een documentaire over lokale geschiedenis kan scènes of afbeeldingen bevatten van oorlogen of andere gewelddadige gebeurtenissen. 
  • Het uitzenden van (muziek)clips waarin (vaak onbewust) fragmenten zitten van drankgebruik, geweld, aanstootgevend gedrag of grof taalgebruik. 
  • Een educatief programma, serie of film kan thema’s behandelen die schadelijk zijn voor jonge kijkers, zoals drugsgebruik, seksualiteit of grof taalgebruik. 
  • Een lokaal opsporingsprogramma waarin bijvoorbeeld een overval wordt nagespeeld kan elementen bevatten die schadelijk zijn voor jonge kijkers. 
  • Een uitgebreid programma over een dorpsfeest kan een dergelijk gebruik van alcohol laten zien die schadelijk is voor sommige leeftijdsgroepen. 

De NLPO inventariseert op dit moment de hoeveelheid schadelijke content bij lokale omroepen. Heb je content die je hebt vertoond of wilt vertonen die geclassificeerd dient te worden? Meld je dan bij de NLPO via het formulier onderaan deze pagina. Let op: lokale omroepen zijn altijd zelf verantwoordelijk voor het coderen van hun content. Het niet of verkeerd classificeren van programma’s kan leiden tot klachten en in sommige gevallen tot sancties van de toezichthoudende instanties. Wil je schadelijke content uitzenden? Zorg dan dat je zelf een codeur opleidt en neem daarover contact op met Kijkwijzer via info@kijkwijzer.nl of 085 401 16 90. Na de zomer organiseert de NLPO een informatiebijeenkomst over Kijkwijzer en wordt er gekeken naar de mogelijkheden voor een gezamenlijke codeur vanuit de NLPO. 

Classificering

Alle mogelijk schadelijke content dient te worden geclassificeerd met behulp van Kijkwijzer om kinderen te kunnen beschermen tegen en informeren over deze beelden. Met behulp van een door Kijkwijzer ontwikkeld vragenformulier kunnen codeurs producties classificeren. De vragenlijst is ontwikkeld door een groep gerenommeerde wetenschappers op het gebied van media en jeugd. Zij maken gebruik van onderzoeken naar de schadelijke invloed van audiovisuele producties op kinderen en jongeren. Tevens wordt er zorgvuldig rekening gehouden met de wensen van ouders en opvoeders. Meer informatie over Kijkwijzer, de Kijkwijzer vragenlijst en de criteria geeft Kijkwijzer graag. Neem hiervoor contact op via info@kijkwijzer.nl of 085 401 16 90. 

Kijkwijzer waarschuwt ouders en opvoeders tot welke leeftijd een televisieprogramma, serie of film schadelijk kan zijn voor kinderen. Kijkwijzer doet dat ten eerste met het geven van een leeftijdsadvies: Alle Leeftijden, 6 jaar, 9 jaar, 12 jaar, 14 jaar, 16 jaar en 18 jaar. Daarnaast zijn er pictogrammen die de reden van het advies aanduiden: geweld, angst, seks, discriminatie, roken/alcohol-/drugsmisbruik en grof taalgebruik. De leeftijden van Kijkwijzer zijn verbonden aan uitzendtijden. Zo mogen programma’s met een AL, 6 of 9 jaar advies de hele dag worden uitgezonden, 12 en 16 jaar na 20:00 uur en 18 jaar na 0:00 uur. Zie voor meer informatie over Kijkwijzer: Toepassingsregels Kijkwijzer NLPO onderaan deze pagina.

Kijkwijzer tekens

Codeurtraining

Als je als omroep mogelijk schadelijke content vertoont of wilt vertonen, dient een omroepmedewerker zich aan te melden voor een codeurtraining bij het NICAM. Nieuws- en actualiteiten en (semi-)live programma’s hoeven niet te worden geclassificeerd. Wel dien je rekening te houden met het uitzendtijdtip waarop de productie mag worden uitgezonden. Twijfel je of een fragment gecodeerd moet worden? Neem gratis contact op met Kijkwijzer via info@kijkwijzer.nl of bel 085 401 16 90.

Na het volgen van de training ben je bevoegd Kijkwijzercodeur en kun je voor jouw omroep producties van een classificatie gaan voorzien. Je bent verantwoordelijk voor het classificeren met Kijkwijzer en het communiceren van de pictogrammen. Daarnaast word je op de hoogte gehouden van alle ontwikkelingen aangaande Kijkwijzer en het classificeren door jaarlijkse bijeenkomsten, inhoudelijke sessies en nieuwsbrieven.

Aanvullende informatie

Toepassingsregels Kijkwijzer NLPO

Veel gestelde vragen

Is het gebruik van Kijkwijzer verplicht voor lokale omroepen? 

expand_more

Ja, alle omroepen, zowel landelijk, regionaal, als lokaal, zijn verplicht om de Kijkwijzer te hanteren voor hun uitzendingen. Het gaat daarbij om live en opgenomen uitzendingen, en geldt zowel voor verspreiding via traditionele kanalen als voor fragmenten die online verschijnen. Nieuwsprogramma’s zijn uitgezonderd. 

Hoe bepaal ik de juiste classificatie voor mijn programma? 

expand_more

Het NICAM heeft hiervoor officiële richtlijnen opgesteld. Je kunt dit echter niet zelf beoordelen en registreren. Het NICAM heeft een training beschikbaar om mensen op te leiden tot codeur die bekend is met de richtlijnen en daardoor fragmenten kan classificeren, maar ook de registratie ervan vastlegt. De NLPO onderzoekt op dit moment ook de mogelijkheden voor een gezamenlijke codeur. Daarover volgt na de zomer meer informatie. Indien je twijfelt of een fragment geclassificeerd moet worden, kun je contact opnemen met Kijkwijzer via info@kijkwijzer.nl of 085 401 16 90. 

Wat doet een Kijkwijzer-codeur? 

expand_more

Een Kijkwijzer-codeur is speciaal opgeleid om audiovisuele content te classificeren volgens de NICAM-richtlijnen. De codeur beoordeelt fragmenten en kent vervolgens de bijbehorende Kijkwijzer-pictogrammen en leeftijdsclassificaties toe. Regelmatige bijscholing zorgt ervoor dat de codeur up-to-date blijft met veranderingen. Bovendien kan een codeur advies geven aan omroepen over classificatie. Hiermee waarborgt de codeur een verantwoorde en consistente classificatie voor de bescherming van kijkers.

Wat gebeurt er als ik een geen of een verkeerde classificatie gebruik? 

expand_more

Het niet of verkeerd classificeren van programma’s kan leiden tot klachten en in sommige gevallen tot sancties van de toezichthoudende instanties. 

Heb ik een eigen codeur nodig?

expand_more

Sommige omroepen hebben niet zoveel fragmenten te classificeren. De NLPO inventariseert op dit moment de behoeften om een gezamenlijke codeur op te leiden. Je betaalt hiervoor een vooraf vastgesteld uurtarief. Is er content die je wilt vertonen maar die (mogelijk) eerst geclassificeerd dient te worden? Meld je dan bij de NLPO via het formulier op deze pagina. Na de zomer worden op basis van de behoefte van de lokale omroepen de vervolgstappen bepaald. Omroepen die regelmatig een codeur nodig hebben, kunnen er ook voor kiezen iemand aan te wijzen (al dan niet met een aantal omroepen in de streek) en deze persoon op te laten leiden. Voor informatie over het opleiden van een codeur kun je contact opnemen met Kijkwijzer via info@kijkwijzer.nl of 085 401 16 90.

Waar vind ik de pictogrammen en andere middelen om Kijkwijzer in mijn uitzendingen te integreren? 

expand_more

Alle benodigde middelen zijn direct downloaden van de officiële NICAM-website. Let erop dat het wel verplicht is uitzendingen te laten coderen en registreren en alleen het toepassen van de pictogrammen niet voldoende is.

Kan ik ook coderen voor de NLPO? 

expand_more

We inventariseren op dit moment de behoefte aan een gezamenlijke codeur voor lokale omroepen. Afhankelijk van de uitkomsten zoeken we 1 of meerdere codeurs die voor lokale omroepen kunnen classificeren. Is dit iets voor jou? Neem dan contact op met erik.van.leeuwen@nlpo.nl voor meer informatie.