Ingediend door NLPO op do, 10/05/2018 - 14:56

Ingediend door ilja_geukers op do, 07/12/2017 - 10:34

Permalink

Muziekliefhebbers opgelet: muziek en innovatie staan centraal tijdens het volgende Cross Media Café van iMMovator en Beeld en Geluid. Op welke innovatieve manieren maakt de muzieksector gebruik van digitale mogelijkheden? Is het wijsheid je eigen platform te bouwen, of juist die van een ander te gebruiken? En welke nieuwe technische innovaties zijn relevant voor artiesten? We praten erover met sprekers van onder meer Top2000, Spinnin'Records, 101Barz en MTV Moods Music Mashup.
Voor meer informatie en aanmelden zie:

Ingediend door Anoniem (niet gecontroleerd) op ma, 05/06/2017 - 11:34

Permalink

TE GAST BIJ RADIO OMROEP SCHOUWEN-DUIVELAND (ROSD)
In de zomermaanden gaan ook onze radiomakers met vakantie, net als bij ander omroepen.
Het lijkt het bestuur van ROSD een leuk idee om radiocollega's van andere lokale omroepen, die vakantie houden op ons mooie eiland en het maken van hun programma node missen, de mogelijkheid te bieden om in hun vakantie bij ROSD een keer hun eigen programma komen maken.
Wij zorgen dat er een technicus beschikbaar is voor de ondersteuning. de collega hoeft alleen zijn format mee te brengen onze computer staat vol met een uitgebreid scala aan muzieksoorten.

HEB JE BELANGSTELLING MAIL DAN JE GEGEVENS EN PROGRAMMA-IDEE NAAR: Secretaris@rosd.nl

tot ziens bij Radio Omroep Schouwen-Duiveland.

Ingediend door ilja_geukers op di, 06/12/2016 - 12:48

Permalink

Op 13 december organiseert iMMovator een Cross Media Café met als thema de laatste ontwikkelingen op het gebied van radio, met speciale aandacht voor online radio, podcasts en visual radio. Deze bijeenkomst vindt plaats in Hilversum en is gratis toegankelijk ook voor lokale omroep medewerkers! Voor meer informatie en aanmelden zie:

Ingediend door Anoniem (niet gecontroleerd) op zo, 14/08/2016 - 21:17

Permalink

Hai!

Wat mij al meerdere keren opgevallen is is dat verschillende Lokale Omroepen 'Met Het Oog Op Morgen' uitzenden. Maar hoe zit dit precies? Mag een lokaal radiostation zomaar programma's van de publieke omroep uitzenden? En ook zenden lokale zenders geregeld de regionale omroep uit (Omroep Gelderland, RTV Noord ect.).

Weet iemand of dit mag? En zo ja wat dan weer wel en niet mag (bv. programma's van de NOS mag wel, BNN weer niet).

Met Vriendelijke Groet,
Jesse Sprikkelman

Ingediend door aart_rietveld op ma, 15/08/2016 - 16:04

Permalink

In het verleden was het altijd toegestaan om als lokalo programma's van de regionale omroep over te nemen. E.e.a. natuurlijk wel in overleg met betreffende omroep. Bij mijn omroep hebben we dit ook jarenlang gedaan incl. "Het Oog". Als jouw regionale omroep toevallig "Het Oog" uitzendt komt dat dus ook op de lokale radio in de ether. Afbeelding verwijderd.

Ik vraag me overigens wel af wat het nut is van deze doorgifte. Voor je ICE-verplichting hoef je het in ieder geval niet te doen, de ICE-regeling geldt van 7.00 - 23.00 uur!

Omdat ik nooit gehoord heb dat het tegenwoordig niet meer zou mogen ga ik er vanuit dat de toen geldende regels nog steeds van kracht zijn.

Ingediend door Anoniem (niet gecontroleerd) op ma, 15/08/2016 - 16:43

Permalink

De ICE-regeling geldt standaard van 7.00 - 23.00 uur.

Ik heb begrepen dat je die tijden ook kan uitbreiden (tot 24 uur per dag), als je dat aanvraagt bij het CvdM.
Of je dat wilt, en of het zin heeft......

Ingediend door Anoniem (niet gecontroleerd) op do, 18/08/2016 - 16:04

Permalink

ICE geld volgens de wet 24 uur per dag. Alleen het CvdM telt voor lokale omroepen alleen de uren tussen 7 en 23 uur omdat zij ook weten dat het voor omroepen moeilijk is om op die uren mensen te krijgen (als je dus in de nacht nog een aantal doelgroep programma’s heb zitten is het soms wel makkelijk om ze mee te tellen).

Voor het overnemen van raam programma’s van de regionale omroepen kan je volgens de media wet een overeenkomst sluiten met de regionale omroep. In de praktijk is er de stil zwijgende afspraak dat je het door mag geven van de publieke omroepen. In theorie zou de regionale omroep dus ook een lokale omroep door mogen sturen.
Verder als je de regionale omroep door stuurt geld dit als een kwart ICE.
Volgens de wet moet je elke minuut tellen voor ICE maar het CvdM /OLON zegt als je meer dan een half uur van een uur aan ICE voldoet dan mag je het hele uur als ICE rekenen.
Maar Wat ICE is, is een beetje vaag want als een DJ in de studio zegt dat zijn stoel kraakt dan zou je dat ook al als informatie kunnen zien.

Maar dat is dus allemaal het verschil tussen de letter van de wet en de (mogelijke) uitvoering.

Ingediend door marie_jose_van… op do, 28/01/2016 - 09:46

Permalink

De CMFE (Community Media Forum Europe) is op zoek naar lokale omroepen die programma's maken voor vluchtelingen en migranten en die hierover willen/kunnen vertellen tijdens 'The Radio Conference 2016: Utrecht University, 5-8 July 2016'.

Als jouw omroep hierin geinteresseerd is neem dan svp contact op met het OLON bureau via: info@olon.nl.

mvrgr
Marie-José van den Berg
OLON bureau

Ingediend door Anoniem (niet gecontroleerd) op ma, 16/11/2015 - 10:24

Permalink

Ter nagedachtenis aan de slachtoffers in Parijs wordt er vanmiddag om 12.00 uur een minuut stilte gehouden op alle publieke televisie- en radiozenders.
Deze minuut stilte kan worden gevolgd door het nummer Imagine van John Lennon. Wij adviseren lokale omroepen indien mogelijk deze richtlijn zoveel mogelijk te volgen. Dit is echter niet verplicht.

Ingediend door Anoniem (niet gecontroleerd) op wo, 22/04/2015 - 23:51

Permalink

..vanmiddag had ik intern nog een discussie of je landelijk nieuws moest uitzenden en op je website moest plaatsen. Ik ben van mening dat je dat absoluut moet doen. Waarom? de consument zoekt 1 locatie voor al zijn nieuws....

EN ...gebruik dat landelijk nieuws om op de website, app het bericht te verlokaliseren / iets aan te vullen (indien zinnig)
Het is wenselijk om landelijk nieuws in een lokaal of regionaal perspectief te plaatsen...Als ik het nieuws van vandaag (22-4) bekijk:

Doen er agenten uit onze regio aan de protesttocht van noord naar zuid nederland.....
wat betekent het verdwijnen van bed, bad, brood regeling voor asielzoekers(centra) bij mij....
en zo kan ik ook bezetting van thuiszorgcentrum en experts die over MH17 vandaag in het nieuws waren ook vertalen naar mensen uit mijn regio wellicht...

Naast landelijk nieuws op website/app etc ....is het uitzenden van Nos nieuws op tv ook een trekker.
wat vinden jullie ?

is het niet zo dat de consument het eigenlijk ook van ons verwacht ?!

Ingediend door balte_de_wit op vr, 24/04/2015 - 11:31

Permalink

Landelijk nieuws kan denk ik beter niet worden geplaatst tenzij iets betrekking heeft op de regio. In zeeland is het niet zo van belang als er een akkoord over groningen wordt gesloten. Maar als een zeeuw het nederlands kampioenschap wint, dan is dat ineens wel interessant nieuws.

Je intentie moet altijd blijven om lokaal nieuws lokaal te brengen. Je moet geen landelijke nieuwsinstelling worden, die concurrentie kun je ook niet aan. Als er landelijk nieuws is wat tegelijkertijd ook lokaal heel relevant is, dan moet je zeker niet twijfelen om dat ook te brengen.

Als lokale omroep of rmc blijft je expertise immers de regio, en mensen komen ook naar je toe voor de regio. Als er voornamelijk landelijk nieuws te vinden is, dan verdwijnt die expertise en dus ook je unieke selling point. Ik waarschuw dus vooral voor het klakkeloos overnemen van landelijke persberichten en dat die het lokale/regionale nieuws niet mogen overschaduwen. Een focus op de regio blijven houden.

Ingediend door Anoniem (niet gecontroleerd) op vr, 24/04/2015 - 11:54

Permalink

als je uit het oog van de consument kijkt dan wil je op 1 plaats al het nieuws.

als je dan een tabblad hebt waar je ook het landelijk nieuws vind op de website/app....dan heb je wel een oplossing voor de consument.

anders gaat ie naar nu.nl en komt nooit meer bij jouw site omdat ie daar al zijn gading heeft gevonden qua landelijk.
denk dat de lokaal+regionaal + landelijk sterk is.

en altijd dat landelijk ook nog eens vertalen en highlighten

juist dat je zegt dat men in zeeland minder heeft met groningen kan je dan juist filteren en sorteren voor een consument.

Ingediend door balte_de_wit op vr, 24/04/2015 - 20:03

Permalink

Voor iets unieks blijven mensen wel komen. Goed lokaal/regionaal nieuws is uniek.

Een site als tweakers.nl heeft ook uniek nieuws, daarom blijven de nieuwsartikelen goed bezocht.

Nieuwssite bij ons op eiland met alleen lokaal nieuws krijgt elke dag tussen de 6000 en 10 000 bezoekers en dan is er ook nog eens een concurrerende site, dus ik ben nog niet overtuigd dat landelijk nieuws daadwerkelijk iets toevoegt. Ik heb er dan ook nog nooit moeite mee gehad om tussen twee websites te schakelen, vind het pas vervelend als er dubbel nieuws op staat!

Dan is het wel zo dat je al het nieuws op één plek kan vinden, maar dan moet je wel als omroep of rmc de kwaliteit van een instelling als NOS/nu.nl/etc. kunnen evenaren. Anders zullen mensen je berichten negeren of erger nog, weg blijven.

Ingediend door Anoniem (niet gecontroleerd) op vr, 24/04/2015 - 20:26

Permalink

dat mensen voor iets unieks komen....hoorde ik de 3 slagers, 2 bakker en 2 groenteboeren ook zeggen in ons dorp. De Ah heeft inmiddels alles bij elkaar gebracht.,...en dat vinden heel veel mensen wel zo prettig. En als die supermarkten ook nog zo slim zijn om naast hun eigen brood ..het brood van een ambachtelijke bakker aan het assortiment toe te voegen...dan hebben veel mensen plots geen zin meer om apart in de rij te staan. Laten wij die supermarkt zijn lijkt me. We hebben nog 1 slager, 1 bakker en geen groenteboer. Er is wel een lidl bijgekomen.

dat nieuws moet je niet zelf moeten maken..gewoon het nieuws van zo'n landelijke partij implementeren ...en selectief kiezen waar je een landelijk bericht verlokaliseert...... en die andere berichten gewoon met rss binnen laten lopen .. en hun headlines plaatsen en wellicht zelfs laten doorclicken. DE NPO (NOS Nieuws) site zou daar prima geschikt voor zijn. Anders als collectief 1 versie maken. Taak voor de OLON..?

Ingediend door balte_de_wit op vr, 24/04/2015 - 21:32

Permalink

Daar heb je wel gedeeltelijk gelijk in, natuurlijk is het wel zo dat je voor nieuws niet hoeft te betalen (bij publieke instelling althans) en dat er geen drempelwaarde is van de fysieke locatie.

Mits de NOS (of andere partij, maar commercieel zal lastiger zijn) hiermee akkoord gaat moet dat geen enkel probleem zijn zoals jij voorstelt. Voegt alleen maar toe. Goede bronvermelding is dan belangrijk, en lokaal nieuws duidelijk afscheiden van landelijk nieuws om op die manier te voorkomen dat mensen dubbel gaan lezen.

Ook moet er nieuwsroom software zijn of ontwikkeld worden die die bronnen goed geordend houdt. Maar ook dat is realiseerbaar.

Ingediend door john_bekker op za, 25/04/2015 - 11:23

Permalink

Ik ben het met Ferry eens,

Je wilt de mensen vasthouden op je media's, dus dan moet je naast het lokale nieuws ook het landelijke en het wereldnieuws brengen. Net zoals je op je radiokanaal ook het Nos of Novum nieuws brengt.

Alleen wil je daar niet je redacteuren mee belasten, dus dat moet wel vol automatisch gaan.

Ingediend door Anoniem (niet gecontroleerd) op za, 25/04/2015 - 17:08

Permalink

Zitten haken en ogen aan. Of je moet complete bericht overnemen, maar dan moet je afspraken maken met anp novum of nos oid, trek de geldbuidel maar... of je gaat met agregatie aan de gang, dan moet je linken, ben je bezoekers alsnog kwijt...
Wat mij betreft maak je landelijk nieuws lokaal... hoe denken de agenten van het team bij jouw uit de buurt over dat cao probleem... in plaats van de zoveelste aggregatie site... dat herkauwen van landelijk nieuws gebeurd al zoveel...
Bezoek krijg je door goed eigen nieuws, dus niet de standaard persberichten, maar door zelf creatief te zijn en handig omgaan met vooral Facebook. Zorg voor likes op je eigen pagina. (tip: Let op gebruik niet een persoonlijk account voor je omroep organisatie! Maak een pagina aan anders heb je vroeg of laat een probleem) Maar gebruik vooral ook populaire facebook groepen, drop daar af en toe een linkje...
Voorbeeld van groenteboer en bakker klopt niet Ferry. In de supermarkt kun je hun handel krijgen en dus hebben ze probleem, landelijke media hebben ons nieuws niet. Dat is wat ons uniek maakt

Ingediend door Anoniem (niet gecontroleerd) op di, 01/03/2016 - 19:32

Permalink


Voorbeeld van groenteboer en bakker klopt niet Ferry. In de supermarkt kun je hun handel krijgen en dus hebben ze probleem, landelijke media hebben ons nieuws niet. Dat is wat ons uniek maakt


JOUW ARGUMENT is nu juist waarom je het dus moet doen!
Wij moeten als een supermarkt alles bieden....landelijk, regionaal, lokaal, verlokaliseerd nieuws, nieuwtjes brengt etc ???
alles wat mensen in onze stad/streek over praten, interesseert etc en dat is ook landelijk nieuws

En waar mogelijk voor onze inwoners nieuws in een lokale context plaatsen. zoals bijvoorbeeld de cijfers van hoogste aantal werklozen en hoe onze gemeenten zich daartoe verhouden.

MAAR NU DE VRAAG AAN DE OLON: is hier al eens naar gevraagd bij de NOS ?

Ingediend door marie_jose_van… op do, 24/01/2013 - 10:55

Permalink

Ter info voor alle lokale omroepen, namens de Heusdense Televisie & Radio Stichting

Omdat diverse programmamakers van radio en tv het niet eens waren of het lied "Drink Schrobbelèr" wel of niet geprogrammeerd kon worden i.v.m. de reclameuiting die erin zit heeft het Commissariaat voor de Media ons onderstaande e-mail vanmorgen gestuurd. Mocht een omroep het wel uitzenden kan er een forse boete volgen.

Ad Kraamer
Heusdense Televisie & Radio Stichting.
--------------------

Geachte heer Kraamer,

Onder reclameboodschap wordt in de Mediawet 2008 verstaan: “uiting in welke vorm dan ook waarmee onmiskenbaar wordt beoogd het publiek te bewegen tot het kopen van een bepaald product of het gebruik maken van een bepaalde dienst, dan wel gunstig te stemmen ten aanzien van een bepaald bedrijf, bedrijfstak of een bepaalde instelling teneinde de verkoop van producten of afname van diensten te bevorderen”.

De titel en de tekst van het lied “Drink Schrobbelèr” voldoet naar mijn mening aan voornoemde mediawettelijke definitie van reclameboodschap. De regels met betrekking tot reclameboodschappen en –uitingen staan in artikel 2.89 tot en met 2.98 van de Mediawet 2008 en artikel 7 tot en met 14a van het Mediabesluit 2008.

Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Vriendelijke groet,

Hans Ottenhoff

Commissariaat voor de Media ||||
Hoge Naarderweg 78 |||| 1217 AH Hilversum |||
Postbus 1426 |||| 1200 BK Hilversum ||||
T 035 7737761 |||| F 035 7737799 ||||

Ingediend door rene_stevens op do, 18/01/2018 - 19:38

Permalink

Wat een jaar geleden begon als hulp aan een vriend om een DAB zender te bouwen is uitgemond in de hulp aan diverse stations met een tiental zenders dat eind vorig jaar draaien.

Diverse gebruikers klopte bij mij aan en samen hebben we een leuke oplossing bedacht met een aantal vermogens, een aantal omroepen met één enkele zender, maar ook die later gebruik maakten van twee zenders op één en dezelfde frequentie (Single Frequency Netwerk) en van al die experimenten is een rapport gemaakt met een bijbehorende conclusie.

Zo ben ik betrokken geweest met de testen van:
Jamm FM, Duivendrecht, diverse vermogens.
Noordkop, Wieringen in de kop van Noord Holland, één enkele zender.
Zandvoort / Haarlem, Eerst éen zender, later twee zenders in een SFN, meerdere foutcorrecties.
Rijswijk Zoetermeer, Eerst één zender, later twee in een SFN.
Zwolle / Kampen, (streekomroep de Nieuwe Hanze), meerdere vermogens en fout correcties.
Emmeloord, Noordoostpolder.
Tevens assistentie aan de regio Eindhoven, Gerard Lokhoff en aan de OLON pilot.

In de bijlage het eind rapport en de losse rapporten per experiment.

Omdat de OLON Pilot zijn eigen rapport maakt heb ik deze zelf niet verwerkt.

[attachment=2:1src9ex9]eindresultaten DAB testen HFPrints.pdf[/attachment:1src9ex9]

[attachment=1:1src9ex9]bevindingen DAB zender Feelgood Rijswijk (SFN).pdf[/attachment:1src9ex9]
[attachment=0:1src9ex9]bevindingen DAB zender Zwolle (de nieuwe Hanze)2.pdf[/attachment:1src9ex9]

Ingediend door Anoniem (niet gecontroleerd) op do, 18/01/2018 - 19:44

Permalink

Netjes Rene, thanks voor de update. P.S. De PDF van Zwolle (De Nieuwe Hanze) is nog een correctieversie (de grijze vlakken rechts en aantekeningen). Iets fout gegaan denk ik. Afbeelding verwijderd.

Ingediend door Anoniem (niet gecontroleerd) op za, 28/10/2017 - 13:02

Permalink

Met verbazing lees ik een artikel in het media magazine https://mediamagazine.nl/huidige-opzet-dab-capaciteit-laag-7-ongeschikt-landelijke-radio/">https://mediamagazine.nl/huidige-opzet-dab-capaciteit-laag-7-ongeschikt-landelijke-radio/">https://mediamagazine.nl/huidige-opzet">https://mediamagazine.nl/huidige-opzet- ... jke-radio/

Broadcast Partners wil de restfrequentie's welke nu door de lokale omroepen worden gebruikt, samenvoegen met laag 7 ( commercieele omroepen ), om zo een betere dekking te kunnen krijgen / verkopen.
Dit 'verbetervoorstel' ligt inmiddels in den Haag als bespreekstuk Afbeelding verwijderd.

Indien dit gehonoreerd wordt, zijn de 'rest frequentie's ' , waar wij als omroepen gebruik van maken, niet meer beschikbaar en kunnen we zelfstandig, en tegen lage kosten, het exploiteren van dab+ zenders en het uitzenden via dab+ vergeten.
We zijn dan overgeleverd aan commercieele partijen, die de hoofdprijs vragen.

Een zender met antenne kost nu zo'n dikke 3500 euro, hierop kunnen zo'n 12 stations uitzenden, dat geld ben je bij externe partijen kwijt voor 1 maand uitzenden voor 1 station !

Toch wel benieuwd hoe onze belangen vereniging hiermee omgaat Afbeelding verwijderd. .

Jan de Vries
Radio Westerwolde
DAB+ minded.

Ingediend door rene_stevens op za, 28/10/2017 - 15:50

Permalink

Inmiddels ook al een reactie van de NPO.
NPO vind wel dat het spectrum effectiever kan, maar vind ook dat het MTV netwerk zich daarvoor leent. (grote delen van het land of geen dekking of te weinig stations.)
Het MTV netwerk wordt beheerd door BP.

https://mediamagazine.nl/npo-kijken-naar-herindeling-gehele-dab-spectrum/">https://mediamagazine.nl/npo-kijken-naar-herindeling-gehele-dab-spectrum/">https://mediamagazine.nl/npo-kijken-naa">https://mediamagazine.nl/npo-kijken-naa ... -spectrum/

Ingediend door Anoniem (niet gecontroleerd) op zo, 29/10/2017 - 15:22

Permalink

Ik zie het risico.

De belangen van de grote jongens en het snelle geld, kan wel eens tot een moeizame en zeer kostbare transitie van de LO naar DAB+ kunnen leiden. Het vooruitzicht om gedwongen alleen bij een monopolist te kunnen inkopen is pure verkwisting van centjes van ons allen.

De toekomst zal het leren.

Daniel Zondervan

Ingediend door marcel_mokveld op ma, 30/10/2017 - 16:25

Permalink

Bijgevoegd het position paper zoals wij dat vandaag hebben opgestuurd naar de commissie Economische Zaken m.b.t. de Rondetafelbijeenkomst over DAB+ morgen.
OLON/NLPO was helaas niet uitgenodigd door de commissie om in te spreken maar in bijgevoegd position paper staat ons standpunt verwoord en is inmiddels bekend gemaakt aan de commissieleden.

Ingediend door rene_stevens op wo, 01/11/2017 - 09:06

Permalink

Ronde tafel gesprekken tweede kamer voor DAB

Afgelopen dagen werden er wat berichten ontvangen al zou men de laag bestemd voor de lokale omroep voor wat anders willen gebruiken, later kreeg ik dat ook te horen voor de PMSE (Program Making and Special Events, kortom, reportage verbindingen)

Gisteren zal ik bij dat gesprek (wat live op internet te volgen was) en dat netjes aangehoord.
Alle markt partijen (landelijk publiek, landelijk commercieel, regionaal publiek, netwerk beheerder, en twee omroepen) die aanwezig waren, onderstreepten dat de huidige verdeling inefficiënt is. De huidige verdeling is vele jaren zo internationaal gecoördineerd.

Wat waren bijvoorbeeld de argumenten: Een regionale omroep die in half Nederland te horen is, maar voor zijn eigen provincie twee netwerken moet gebruiken, dus hoge kosten tot één landelijk kavel voor de commerciële waar zoveel stations op zitten dat er geen kwaliteit over blijft.

Omdat we aan de vooravond staan van nieuwe verdelingen wil men een plan verbetering gaan indienen. Een plan dat door alle schouders gedragen moet worden, van landelijk, regionaal tot boven lokaal. Alle aanwezige partijen waren het daarover eens. Een plan waar alles op de schop gaat, huidige verdelingen (samen met MTVNL) weg en nieuw voor terug.
Ik verwacht dat men binnenkort, er is een voorzichtige vorm van een tijdplanning, dit jaar nog de technische zaken en daarna coördinerend met buitenland de bestuurlijke weg. (Hopelijk april / mee dat men van start kan met de nieuwe plannen)

Ook voor de partijen waar donkere wolken boven hingen kan ik zeggen dat het nu licht bewolkt is met veel zon.
Er moet nog wel veel werk gedaan worden. Ik verwacht dat voor de lokale / streek omroep dat de NLPO hierin een sterke partij wordt. (was gisteren niet uitgenodigd maar voor de toekomst verwacht ik dat die aan tafel zitten) Het aantal streek gebieden wat nu begroot was op 80, zal mogelijk veranderd worden naar 50 a 55 , dus verder samenvoegen van gebieden tot één. Hoe die netwerken uitgerold worden is voor de omroepen in dat gebied.

BP pleit voor minder maar grotere zenders dan waar de OLON nu mee test. Deels kan ik daarin mee gaan. 30 Watt lijkt me zelf ook weinig. Maar er is meer, dat heet fout correctie waarin veel winst zit. De test van DB in den Haag is goed onderbouwt, maar de zender Rijswijk, dat slechts een paar honderd meter verder staat en een betere fout correctie heeft is op de plekken aar BP geen tot slecht ontvangst heeft goed te ontvangen (test beide met 100 Watt). De radio speelt zonder stotteren of hikken gewoon door. De test van Rijswijk met 100 Watt komt aardig overeen met de later verhoogde vermogen tot 300 Watt die later BP gebruikte (met andere fout correctie).

Uiteindelijk pleit men dus voor minder zenders, minder (dure) opstelpunten maar door het hogere vermogen per zender per opstelpunt iets duurder. Een zender van 100 Watt ERP is wel goedkoper dan 300 Watt maar heeft afhankelijk van de foutcorrectie ook minder stations. (6 stations in 96k), Misschien wordt het mogelijk een keuze te maken voor meer vermogen, mindere foutcorrectie, zelfde bereik maar meer stations en die verhuren aan bijvoorbeeld een commerciële partij.

PMSE was eerst weggecijferd, maar halverwege de avond werd heel duidelijk dat radio maken meer is dan plaatjes draaien vanuit de studio en dat PMSE zeer belangrijk is, men kan gewoonweg niet zonder. Daarom blijft er ook voor hun frequentieruimte bestaan. Misschien anders dan nu, maar dat zal de toekomst leren.

Misschien wel iets om dan ook de LSA (Licence Shared acces) te gaan gebruiken. Omdat er minder frequentieruimte overblijft kan men per licentiehouder online bij het AT controleren welke frequenties er op een bepaalde locatie vrij zijn en die kosteloos boeken voor gebruik. Een ander ziet daarna dat jou frequentie bezet is. Voorkomt storingen. Vaste gebruikers zoals de NOS en regio krijgen in hun gebied vaste kanalen die dus automatisch geboekt zijn.
Een LSA pilot voor draadloze camera verbindingen is goed gegaan en nu de pilot voorbij is wil men niet anders meer.

Kortom, de donkere wolken zijn opgetrokken, en de lichte bewolking die er nog is trekt hopelijk ook weg, maar of er later onweer komt is nog niet zeker.
Maar er zal nog wel hard gewerkt moeten worden om het in goede banen te leiden.

Ingediend door marcel_mokveld op di, 18/07/2017 - 09:58

Permalink

[b:1scasd7n]NLPO start DAB+ pilot lokale omroepen[/b:1scasd7n]
Binnenkort zal de NLPO van start gaan met de uitvoering van een DAB+ pilot in de regio Twente/Achterhoek. Daar zal met omroep Gelre FM, Optimaal FM en Enschede FM in dat gebied worden samengewerkt om de pilot uitvoering te geven. De pilot heeft ten doel om informatie te verzamelen hoe DAB+ het beste geïmplementeerd kan worden voor de lokale omroep sector.
 
Al enige tijd is er overleg gaande tussen stichting NLPO, Agentschap Telecom en ministerie Economische Zaken over de mogelijkheden om DAB+ frequenties beschikbaar te stellen voor de lokale omroepsector in Nederland. Afgelopen jaar heeft dit geresulteerd in de reservering van DAB+ frequentiecapaciteit in Laag 6 van Band 3 voor de lokale omroepsector.
Om voor de lokale omroepen in Nederland een goed frequentieplan te maken op basis van deze gereserveerde frequenties is nadere informatie nodig over de wijze waarop DAB+ op lokaal/streekomroepniveau geïmplementeerd kan worden.
 
De DAB pilot van NLPO betreft een technische test om te onderzoeken hoe DAB uitzendingen op streekomroepniveau straks het beste geïmplementeerd kan worden. De pilot levert daarmee als het ware een blauwdruk op voor lokale omroepen hoe DAB op streekomroepniveau geïmplementeerd kan worden (met welke soort zenders, in welke architectuur, etc.). Uitgangspunt daarbij zal zijn dat de ontvangst van DAB op basis van een dergelijke blauwdruk minimaal gelijk moet zijn aan de ontvangst van de huidige FM frequenties van lokale omroepen.
Ook heeft de DAB pilot ten doel om te onderzoeken wanneer storing kan optreden van nabuur-zenders en op welke afstand frequenties herhaald kunnen gaan worden. Deze informatie is voor AT relevant om uiteindelijk een definitief frequentieplan te kunnen maken voor DAB op streekomroepniveau. Daarnaast zal ook een Single Frequentie Network opzet getest gaan worden en worden een 2 a 3-tal verschillende zenders getest.
Het ontwikkelde pilotplan is ook grondig afgestemd met Agentschap Telecom.
 
De verwachting is dat de resultaten van de pilot in de zomer 2017 beschikbaar komen. Uiteraard zullen de resultaten dan ook zo spoedig mogelijk aan de omroepen beschikbaar worden gesteld. 

Ingediend door marcel_mokveld op di, 18/07/2017 - 10:00

Permalink

[b:2dicbasj]DAB+ pilot NLPO van start[/b:2dicbasj]
Enige tijd geleden heeft NLPO een plan ingediend bij ministerie EZ en Agentschap Telecom om DAB+ op streekomroepniveau te gaan testen. In het vorige nieuwsbericht (HIER te bekijken) is een en ander over de opzet van deze pilot gemeld.
Inmiddels is de experimenteervergunning voor uitvoering van dit pilotplan ontvangen en kan de DAB+ pilot daadwerkelijk van start gaan. De afgelopen weken hebben al vele voorbereidende werkzaamheden voor de realisatie van de pilot plaatsgevonden. De komende weken zal nu gestart worden met de bouw van de zenders op de verschillende geplande locaties.
Op de volgende locaties zullen daarvoor zenders worden ingericht:
Doetinchem, Enschede, Neede, Ruurlo, Vragender en Vethuizen.

Met deze zenders zal vervolgens onder meer de dekking en de herhaalafstand worden getest. Daarnaast zal met een deel van de zenders ook een Single Frequentie Network (SFN) netwerk worden getest.
De verwachting is dat, na de bouw van de zenders op de verschillende locaties, vanaf de maand juli de verschillende tests en metingen daadwerkelijk kunnen gaan plaatsvinden.

Afhankelijk van de voortgang van de tests zullen dan hopelijk na de zomer de resultaten van de DAB+ pilot gepresenteerd kunnen worden.

Ingediend door mathijs_kolenberg op za, 26/08/2017 - 17:02

Permalink

Beste Marcel,

Wat is tot heden de stand van zaken tot DAB+?

Het zou fijn zijn dat een lokale omroep zo kan 'inprikken' op een bestaande DAB+ zender zonder zelf te hoeven investeren in een eigen DAB+ zender wat natuurlijk erg kostbaar is.

Mathijs Kolenberg
Technisch beheer RTV Veluwezoom (http://www.rtv-veluwezoom.nl">http://www.rtv-veluwezoom.nl">www.rtv-veluwezoom.nl)

Ingediend door aart_rietveld op za, 26/08/2017 - 17:06

Permalink

Op zich hoeven DAB+-zenders niet veel meer te kosten als een FM-zender. Kijk eens of er een experimentele DAB+-zender in je buurt in de lucht zit, meestal kun je dan direct "meeliften". Op deze wijze zitten wij sinds begin augustus op DAB+ via een zender in het naastgelegen Leiden.

Ingediend door rene_stevens op za, 26/08/2017 - 17:36

Permalink

Mathijs,

Een DAB netwerk moet je samen met wat buur omroepen maken.

Ik denk dat als je gaat kijken hoe je streek omroep raster er uit ziet, je dat hele district met een 3 a 4 tal zenders in een single frequency netwerk kan bestrijken. Je kan daar met 6 stations op (meer kan, ten koste van kwaliteit of bereik)
Je kan dus de kosten delen met elkaar. Leasen kan bij enkele bedrijven, maar kopen is op den duur toch goedkoper.
Ik zie dat je in de regio Apeldoorn Deventer Zutphen zit. Daar zal zeker ook iets gaan ontstaan.

Kosten, de prijzen bij de diverse aanbieders lopen zeer sterk uit een, variërend van een 4000 tot richting de 10000 euro voor een set. (een set is zender, multiplex, spectrum mask filter en antennes)
Zorg er voor dat de zender compatibel is met de andere gebruikers, anders kan hij zo de kliko in. (alle zenders in het netwerk moeten exact gelijk zijn, dus kan je ze beter gezamenlijk kopen)

Inprikken op het MTV netwerk kan, maar dat zijn bedragen waar je U tegen zegt, oplopend tot een paar duizend euro per maand. (niet interessant voor de lokale omroep)

De experimenteerzenders zijn tot 1 januari, daarna komen de echte zenders aan bod en komen er vergunningen voor de lokale (streek) omroep.

Elke omroep zijn eigen zender en daarbij zijn eigen programma zal niet gaan, er zijn maar ongeveer 6 frequenties beschikbaar, dus het zit hem in samenwerking. Dus samen met de buren een klein SFN netwerk opbouwen en beheren (of leasen)

Maar meer daarover op 12 september (verwacht ik)

Ingediend door marcel_mokveld op ma, 28/08/2017 - 21:47

Permalink

Beste Mathijs,

Wat betreft de stand van zaken van DAB+ voor de lokale omroep. Zoals je in het door Rene geplaatste filmpje kan zien (dank Rene), loopt momenteel de DAB+ pilot die NLPO i.s.m. onder meer Agentschap Telecom en ministerie EZ heeft opgezet in de Achterhoek/Twente.
De planning is dat we een deel van de onderzoeksresultaten uit de pilot tijdens het DAB+ seminar (in de Week van de Lokale Omroep) op 12 september kunnen presenteren. Daarna zal Agentschap Telecom de resultaten uit de pilot ook gaan gebruiken om een definitief frequentieplan voor DAB+ voor de lokale omroepen te maken en gaan we met AT en EZ in overleg om te bespreken hoe tzt tot definitieve uitgifte van DAB+ frequenties voor de lokale omroep kan worden overgegaan. Hopelijk kan dat in de loop van 2018 het geval zijn.

Ingediend door marcel_mokveld op ma, 05/03/2018 - 14:24

Permalink

[b:335hhoqp]Resultaten DAB+ pilot NLPO[/b:335hhoqp]
Een goede betaalbare DAB+ dekking op streekomroepniveau met laag vermogenzenders is heel goed mogelijk. Dat blijkt uit een pilot die in opdracht van de NLPO is uitgevoerd bij enkele lokale omroepen in de regio Twente/Achterhoek. De pilot is, in nauwe samenwerking met het Agentschap Telecom en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, door een onafhankelijk onderzoeksbureau uitgevoerd.

Doel was om te onderzoeken wat de technische implementatiemogelijkheden zijn voor DAB+ op streekomroepniveau (met laag vermogen zenders). Daarnaast was het van belang voor Agentschap Telecom om een definitief frequentieplan te kunnen ontwikkelen voor DAB+ voor de lokale omroepen (op streekomroepniveau).

De testresultaten bevestigen de theoretische modellen die aan de pilotopzet ten grondslag lagen. Ook de veronderstelde frequentie-indeling voor DAB+ in laag 6, waarbij elke streekomroep voorzien wordt van een eigen mini-allotment, blijkt op basis van de pilotresultaten goed mogelijk.

Uiteraard worden in het onderzoeksrapport ook enkele aanbevelingen gedaan. Zo blijkt dat een goede implementatie van DAB+ op streekomroepniveau maatwerk met zich mee zal brengen. In verstedelijkte gebieden zullen andere configuraties nodig zijn dan in meer landelijke gebieden. Maar de onderzoekers geven aan dat dat maatwerk vrij simpel te realiseren is.

Afhankelijk van de gekozen configuratie en gewenste mate van indoordekking zullen de kosten van DAB+ ongeveer vergelijkbaar zijn met de kosten van de huidige FM –distributie voor de lokale omroepen. Een niet onbelangrijke factor voor de omroepen.

Voor meer informatie over de onderzoeksresultaten wordt verwezen naar bijgevoegd eindrapport van de DAB+ pilot. Het pilot onderzoek is uitgevoerd door het onafhankelijk onderzoeksbureau Rovitech en uitgevoerd bij de omroepen: Gelre FM, Optimaal FM en Enschede FM.

Ingediend door Anoniem (niet gecontroleerd) op vr, 07/04/2017 - 14:19

Permalink

Beste collega's,

Ik ben a-technisch maar vraag me af waarom de omroep waar ik zelf werkzaam voor ben 5 km buiten haar grenzen niet goed kan ontvangen op de autoradio terwijl andere omroepen die vele kilometers van me af zitten wel goed te beluisteren zijn.
Wij zitten trouwens op 91.1 mhz

Waar zou dat aan kunnen liggen?

Weet inmiddels dat we op 33 mrt zitten en 1 kw vermogen hebben. Is dat veel of niet?

mvg Mario van Dinther
Omroep Centraal Gemert- Bakel

Ingediend door Anoniem (niet gecontroleerd) op vr, 07/04/2017 - 14:37

Permalink

Dan zou ik je aanraden een keer in gesprek te gaan met de techneuten van je radiostation. Die kunnen je dat neem ik aan heel goed uitleggen. Dat heeft met heeeel veel factoren te maken. Waar staat de antenne, waar is die heen gericht en hoe hoog staat deze bijvoorbeeld?

Ingediend door Anoniem (niet gecontroleerd) op di, 21/02/2017 - 11:47

Permalink

Er komen bij ons wat vragen binnen op welke wijze de programma's van de lokale omroep herkend en afgespeeld kunnen worden op speciale internetontvangers.
Honderden zenders zijn te horen, maar niet de lokale omroep.
Wie heeft hier ervaring mee en kan aangeven wat wij moeten doen om dit probleem op te lossen.

Alvast bedankt,

Ed Blok,
RTV Hattem

Ingediend door Anoniem (niet gecontroleerd) op di, 21/02/2017 - 13:34

Permalink

Internet "ontvangers" maken meestal gebruik van Tunein als bron. Dus zorg dat je daar bekend bent en dan ben je grofweg beschikbaar voor verschillende ontvangers (radio, smart tv, verschillende apps etc.). Zie http://tunein.com/broadcasters/">http://tunein.com/broadcasters/">http://tunein.com/broadcasters/">http://tunein.com/broadcasters/

Verder biedt TuneIn een simpel API waar je eventueel gebruik van kunt maken omtrent welk muzieknummer je nu afspeelt. De ontvangers gebruiken deze voor het tonen van artiest foto of CD hoes.

Ingediend door Anoniem (niet gecontroleerd) op do, 10/11/2016 - 21:21

Permalink

Bestaan er overeenkomsten waarin je als medewerker van de omroep aangeeft, dat je een apparaat in bruikleen geeft, of helemaal afstaat aan de omroep als donatie?

Ik heb het hele forum en de website van de Olon afgezocht, kan helaas niets vinden.
Zoiets moet toch bestaan neem ik aan?
Wie heeft de gouden Tip Afbeelding verwijderd.

Ingediend door Anoniem (niet gecontroleerd) op di, 27/09/2016 - 22:06

Permalink

Hallo,

Wij hebben momenteel een analoge potmeter tussen een koptelefoonversterker en de verschillende koptelefoons. De spreekcel en studio hebben koptelefoons voor DJ en gasten etc. Wij willen per koptelefoon het volumeregelen, maar de centrale koptelefoonversterkers niet bereikbaar maken voor DJ/gasten. Een individuele volumeregeling is wenselijk.

De analoge potmeters zorgen voor kraak en onderbrekingen. Ik zou graag weten of iemand een schakeling of apparaat weet waarmee we de problemen kunnen oplossen.

Ingediend door herman_van_hien op do, 29/09/2016 - 16:31

Permalink

Millenium HPA In Ear (heeft eigen versterkertje) (€ 48)of de Behringer Powerplay PM1 (€33). Thomann Nederland website.
Stereo kabeltje vanaf de phone versterker naar elke unit en klaar! Gebruik het zelf ook bij PA werk voor de vaste muzikanten met een 2 x Powerplay phone amp als monitorgeluid.
Werkt ook prima bij studio of locatie werk voor presentatie enzo.
Groet Herman
RTV SLOSteenwijkerland

Ingediend door Anoniem (niet gecontroleerd) op do, 29/09/2016 - 18:45

Permalink

Ziet er goed uit Herman, dank je wel. Dit is wel iets waar we wat aan hebben. Wij hebben een inbouw oplossing nodig, maar dit zouden we kunnen aanpassen.

Mochten er nog meer ideeën zijn dan graag.

Ingediend door rene_stevens op zo, 28/08/2016 - 10:24

Permalink

Na radio Westerwolde gaan nu ook een aantal omroepen in de Noord Oost Polder over op DAB. Vanaf 1 oktober zenden zij uit op kanaal 10A

Wie is de volgende omroep dat over gaat op DAB ??