Wie wordt Omroepvrijwilliger van het Jaar 2023?

feed Nieuws
edit_note 05 september 2023

Welke vrijwilliger heeft het verschil gemaakt bij de professionalisering van de omroep of heeft een bijzondere bijdrage geleverd aan een nieuwsverhaal of een productie? Vanaf vandaag, dinsdag 5 september, tot en met dinsdag 19 september is het weer mogelijk om een vrijwilliger van jouw lokale publieke omroep te nomineren voor de titel Omroepvrijwilliger van het Jaar. 

Vrijwilligers nemen bij de lokale publieke omroepen een bijzondere plek in en vormen het hart van de lokale publieke omroep. Daarin onderscheidt de lokale omroep zich van de regionale en landelijke publieke omroepen. Zij zijn onmisbaar bij het tot stand komen van diverse lokale mediaproducties en zorgen samen met betaalde krachten voor de verankering in de lokale samenleving.

Zo’n 20.000 intern opgeleide vrijwilligers zetten zich iedere dag in voor hun omroep. Met de uitreiking van de titel Omroepvrijwilliger van het Jaar staan we stil bij de belangrijke rol die de vrijwilliger speelt binnen onze sector en willen we ze de erkenning en waardering geven die ze verdienen. De genomineerden en winnaar worden gekozen door de omroepen zelf en het publiek.

De titel Omroepvrijwilliger van het Jaar wordt dit jaar voor de derde keer uitgereikt. Vorig jaar werd deze landelijke publieksverkiezing glansrijk gewonnen door Ellis Rijkers van Omroep Meierij. Zij kreeg de meeste stemmen en heeft een jaar lang deze titel mogen dragen. Wie volgt Ellis dit jaar op en wint een persoonlijk opleidingsbudget ter waarde van 1.000 euro om individueel of samen met de medewerkers van de omroep een training te volgen?

Hoe gaat het in zijn werk?

Het is eenvoudig. Ga naar www.omroepvrijwilligervanhetjaar.nl, vul het formulier in, schrijf een korte motivatie en stuur je aanmelding in.

Stemmen op jouw favoriet

Van dinsdag 26 september tot en met woensdag 25 oktober kan er door het publiek gestemd worden op de genomineerden. Omroepen kunnen hun netwerk, volgers, kijkers en luisteraars oproepen om te stemmen op hun vrijwilliger.

Uitreiking

De uitreiking van de Omroepvrijwilliger van het Jaar vindt plaats tijdens de opening van de NLPO Inspiratiedag op zaterdag 4 november in Gooiland in Hilversum. Alle genomineerde vrijwilligers (en omroepcollega’s) worden daar verwacht in de ochtend.

 

Zorg goed voor je vrijwilligers (en je omroep)

Het is van belang voor de continuïteit van het functioneren van de lokale omroep dat de rechten en plichten van zowel de omroep als van de vrijwilliger worden vastgelegd. Daarvoor stelt de NLPO een model medewerker-overeenkomst beschikbaar. De modelovereenkomst is gebaseerd op overeenkomsten die worden afgesloten in andere sectoren waarin vrijwilligers actief zijn. Op onderdelen is rekening gehouden met specifieke omstandigheden, die zich bij de lokale omroepen voordoen. Om in aanmerking te komen voor het Keurmerk Nederlandse Streekomroepen dienen alle medewerkers en vrijwilligers een overeenkomst te hebben ondertekend. Zorg dus dat met al je vrijwilligers (en zeker de vrijwilliger die je aanmeldt) er een overeenkomst is gesloten.

Later dit jaar komt er ook een handboek ‘werken met vrijwilligers’ beschikbaar vanuit de NLPO. Daarin vinden omroepen allerlei praktische tips voor het aantrekken van en werken met vrijwilligers. In het handboek is er extra aandacht voor hoe om te gaan met vrijwilligers in een organisatie die professionaliseert en bijvoorbeeld steeds meer betaalde krachten in dienst krijgt naast de vrijwilligers.

Vergelijkbaar

Wellicht interessant