Opleidingsniveaus

Welke opleiding past bij mij?

De NLPO vindt het belangrijk dat we een opleiding bieden die bij je past. Zowel op het gebied van de inhoud als het kennisniveau van de overige deelnemers. Daarom krijgen alle trainingen vanaf 1 januari 2024 een niveauaanduiding in de vorm van sterren.

Hieronder leggen we aan je uit wat je van de verschillende niveaus kunt verwachten.

1 ster (beginnend)
De trainingen met 1 ster hebben een basisniveau, er zijn geen specifieke deelname-eisen. Soms is er wel een opdracht ter kennismaking met de thematiek of om de trainer een indruk te geven waar je leerbehoefte zit. Tijdens de training is er ruimte om vaardigheden te leren en daar mee aan de slag te gaan of om kennis te maken met theorie. Deze training is geschikt als je nog niet zo lang medewerker bent bij de omroep of nog weinig ervaring hebt met de thematiek. Ben je bijvoorbeeld een nieuwe medewerker van een lokale omroep en wil je leren hoe je een podcast maakt? Of ben je een redacteur die zelf aan de slag wil met het monteren van video’s? Dan past dit niveau bij jou.

2 ster (enige ervaring)
De trainingen met 2 sterren gaan ervan uit dat deelnemers bekend zijn met de thematiek van de training en ervaring in de praktijk hebben opgedaan. Er is zowel ruimte voor het opdoen van meer ervaring als voor het bieden van verdieping. Soms is er een opdracht om je niveau te toetsen aan dat van de training. Ben je bijvoorbeeld enkele jaren bestuurder bij een andere organisatie geweest en ga je nu aan de slag als leidinggevende of bestuurder bij een lokale omroep? Of maak je sinds een paar maanden podcasts maar wil je dit nog beter gaan doen? Dan past dit niveau bij jou.

3 ster (gevorderd)
De trainingen met 3 sterren hebben een gevorderden niveau. Er wordt een bepaald kennis- en vaardigheidsniveau verwacht van deelnemers en zij worden hierop getoetst met een opdracht of intake vooraf. De training bevat vooral verdieping en behandelt geen basisvaardigheden. Deze training is geschikt als je al meerdere jaren vrijwillig of betaald werkzaam bent bij een (lokale) omroep, of eerdere vaardigheid en kennis hebt opgedaan met betrekking tot dit thema. Stuur je bijvoorbeeld al enkele jaren een redactie aan en wil je leren hoe je dit nog beter kunt doen? Of heb je al meerdere jaren ervaring met camerawerk en wil je een volgende stap maken? Dan past dit niveau bij jou.

Twijfel je of een opleiding bij je past? Neem dan contact op met de NLPO via opleidingen@nlpo.nl.

Naar het trainingsaanbod