MediaHub

NLPO MediaHub (lineair)

Met de MediaHub 2.0 ben je verzekerd van een professionele en toekomstbestendige oplossing voor de distributie van de kanalen van je lokale omroep. Met de MediaHub regel je in één keer de distributie van de radio- en televisiekanalen van je omroep naar alle Nederlandse pakketaanbieders met een must-carry-verplichting, waaronder VodafoneZiggo, KPN, T-Mobile, TELE2 en Caiway/Delta. Daarnaast zorgt de MediaHub onder meer voor internetstreams (inclusief OTT-player) en compliance recording.

Wat is de MediaHub?

Met de MediaHub 2.0 kun je inspelen op alle innovaties in de mediatechnologie. De MediaHub beschikt over alle noodzakelijke encoding- en transcodingcapaciteit om de aangeleverde radio- en televisiesignalen in een hoogwaardig en geschikt format aan te bieden aan alle pakketaanbieders. Ook kunnen vanuit de MediaHub verschillende andere distributieplatforms worden bediend. Doordat het aan de MediaHub aangeleverde radio- en tv-signaal direct wordt omgezet in meerdere formaten voor internetstreams (HLS), kun je als lokale omroep je kanaal meteen op je website plaatsen of gebruiken in apps. De MediaHub levert hiervoor ook een uitgebreide OTT-player. Daarnaast bevat de MediaHub compliance recording. De MediaHub zorgt er dus voor dat de ontvangen radio- en televisie-uitzendingen 14 dagen worden bewaard, conform de bewaarplicht van het Commissariaat voor de Media.

MediaHub Light

Naast de MediaHub 2.0 – als opvolger van de MediaHub 1.0 – kunnen lokale publieke omroepen ook kiezen voor de MediaHub 2.0 Light. Deze variant is bedoeld voor omroepen met minder functionele wensen en richt zich alleen op de distributie van het signaal naar de pakketaanbieders. De MediaHub 2.0 Light heeft geen mogelijkheden voor internetstreams en compliance recording. Zie voor een overzicht van de verschillen de vergelijkingsmatrix.

Een volledig overzicht van de dienstenbeschrijving met technische specificaties vind je in het Dienstenpakket MediaHub 2.0 (versie 9 augustus 2021). De in het document genoemde prijzen zijn gewijzigd in verband met de in het contract genoemde prijsindexering van 1 januari 2023. De juiste prijzen staan op deze pagina

Kosten

Voor het gebruik van de MediaHub 2.0 betaal je als lokale omroep € 435,- (excl. btw) per maand. De MediaHub light kost € 295,- (excl. btw) per maand. Deze kosten zullen voorafgaand aan elke maand gefactureerd en geïncasseerd worden door de Stichting NLPO.

Contributie (aanlevering) naar de MediaHub

Om gebruik te kunnen maken van het distributieplatform van de MediaHub 2.0 (of Light variant) moet het signaal van de lokale omroep getransporteerd worden van de lokale omroep naar de MediaGateway in Hilversum. Een lokale omroep is vrij om zelf een leverancier te kiezen die deze contributiedienst kan aanbieden. Mits de contributiedienst voldoet aan de voorwaarden zoals geschetst in paragraaf 2.3. van de dienstenbeschrijving.

In de aanbesteding voor de MediaHub 2.0 is door NLPO ook een contributiedienst uitgevraagd. De leverancier van de MediaHub (Red Bee Media) levert hiervoor dan ook een geschikte oplossing. Deze oplossing (inclusief encoder) kost 262 euro per maand (excl. btw) en wordt beschreven in de dienstenbeschrijving. Indien je gebruik maakt van deze contributieoplossing dan kunnen de webstreams worden opgeleverd in een resolutie van 720p.

Aanvullende informatie, onder meer over contributie via Ziggo, vind je bij ‘lees meer’.

Support

Red Bee Media (voorheen Ericsson) is de technische partner van de NLPO MediaHub. Mocht er onverhoopt een storing plaatsvinden dan pakt Red Bee Media dit direct op. De servicedesk levert 24 uur per dag ondersteuning. Voor storingsmeldingen kan contact worden opgenomen via:

Telefoon: 035 677 8500

Email: servicedesk.nl@redbeemedia.com

Portal: http://jira-sso.cloud.ebms.ericsson.net (vanaf september 2021)

Het Service Level Agreement (SLA) behorend bij de MediaHub 2.0 vind je hier.

Aanmelden

Wanneer je gebruik wilt gaan maken van de MediaHub 2.0 (of MediaHub 2.0 Light) vraag dan een overeenkomst op bij de NLPO. Dit kan door een e-mail te sturen naar techniek@nlpo.nl. Je ontvangt dan een e-mail met nadere toelichting.

 

Veelgestelde vragen

Een antwoord op veelgestelde vragen over de MediaHub 2.0 en de MediaHub 2.0 light vind je in de MediaHub 2.0 FAQ.

Updates

 

 

Lees meer

Welke contributieoplossingen zijn er voor het aanleveren van het signaal naar de MediaHub?

expand_more

De NLPO biedt een eigen contributieoplossing als onderdeel van het aanbod binnen de MediaHub 2.0. Een omroep kan echter ook zelf een leverancier kiezen. Er zijn verschillende leveranciers in de markt die oplossingen bieden voor de aanlevering van de radio- en/of televisiesignalen van een lokale omroep naar de MediaHub, allen met hun eigen voorwaarden en kosten. Goed vergelijken kan dus lonen!

In het document vind je een overzicht (op hoofdlijnen) van de op dit moment bekende leveranciers en bijbehorende contributieoplossingen die hebben aangegeven te voldoen aan de technische contributiespecificaties voor de MediaHub. Per leverancier/contributieoplossing zijn daarbij enkele specificaties van de oplossing aangegeven. Voor meer gedetailleerde informatie wordt verzocht rechtstreeks contact op te nemen met desbetreffende leverancier.

Contributieoplossingen MediaHub (tijdelijke versie augustus 2021)

Informatie VodafoneZiggo
Ook binnen de MediaHub 2.0 is het mogelijk om gebruik te maken van VodafoneZiggo als contributieoplossing. Wel heeft VodafoneZiggo aangekondigd de meerkosten voor doorlevering aan de MediaHub 2.0 apart in rekening te gaan brengen bij de omroep. De hoogte van deze meerkosten bedragen 60 euro excl. btw per maand. Dit bedrag komt bovenop het maandbedrag dat de omroep aan VodafoneZiggo betaalt voor de Ziggo-AV-aanvoerverbinding (175 euro excl. btw). VodafoneZiggo zal de desbetreffende omroepen hier zelf nader over informeren.

Schematische voorstelling structuur MediaHub 2.0

expand_more

In de schematische voorstelling wordt de structuur (design) van de MediaHub 2.0 weergegeven.

Schematische voorstelling MediaHub 2.0

Schematische voorstelling MediaHub 2.0 LIGHT