Update Taskforce DAB+

feed Nieuws
edit_note 05 juli 2018

In de nieuwsbrief van 16 mei jl. hebben we de lokale omroepen geïnformeerd over de stand van zaken van de werkzaamheden van de Taskforce DAB+. Zoals toen aangegeven is er begin dit jaar, op verzoek van de tweede kamercommissie EZK, een Taskforce ingesteld die onderzoek doet naar alternatieve frequentie-indelingen voor DAB+ in Nederland. In deze Taskforce neemt ook de NLPO deel namens de lokale omroep sector.

 

De afgelopen maanden zijn door de TaskForce een tweetal alternatieve scenario’s uitgewerkt voor een efficiëntere DAB+ indeling in Nederland. Zoals in het vorige nieuwsbericht aangegeven blijken beide scenario’s zeker niet ongunstiger voor de lokale omroep sector ten opzichte van de huidige uitgangssituatie in Laag 6.

 

De verwachting was dat de Taskforce rond eind mei haar werkzaamheden zou afronden en een eindrapport zou opstellen waarin een advies wordt uitgebracht over een voorkeursscenario aan de tweede kamercommissie EZK. Helaas is dat nog niet het geval. De werkzaamheden van de Taskforce worden voorlopig voortgezet, met name om ook de eventuele omstelkosten voor huidige vergunninghouders bij de alternatieve scenario’s beter in beeld te kunnen brengen.
Een en ander betekent dus ook dat het langer gaat duren voordat een eventueel alternatief scenario daadwerkelijk uitgevoerd kan gaan worden. Dat zou ook betekenen dat een definitieve implementatie van DAB+ voor de lokale omroepsector dus ook nog langer op zich zou gaan laten wachten.

 

De NLPO heeft aangegeven dit onacceptabel te vinden. Door de begin dit jaar ingestelde Taskforce zijn de DAB+ plannen, waar door NLPO i.s.m. ministerie EZK en Agentschap Telecom aan gewerkt werd voor de lokale omroep sector, al stil gezet. Dit terwijl veel omroepen al investeringen gedaan hebben in DAB+ apparatuur die momenteel dus niet gebruikt kunnen worden.

 

De NLPO is dan ook van mening dat er hoe dan ook dit jaar nog gestart moet kunnen worden met DAB+ voor de lokale omroep sector. Desnoods met tijdelijke DAB+ frequenties.
Binnen de Taskforce heeft NLPO hier dan ook nadrukkelijk op aangedrongen.

 

Wanneer een en ander daadwerkelijk geeffectueerd zal worden is nog onduidelijk. Hierover zullen de komende weken nog nadere gesprekken volgen. Zodra hierover meer bekend is en over de eindresultaten van Taskforce dan zullen wij de omroepen via deze nieuwsbrief verder informeren.

Vergelijkbaar

Wellicht interessant