Keurmerk Nederlandse Streekomroepen voor streekomroep Weef

feed Nieuws
edit_note 27 januari 2023

“Wij zijn ongelofelijk trots op deze erkenning van onze journalistieke kwaliteit en organisatorische professionaliteit. Hiermee zijn we een voorbeeld van wat een hechte samenwerking tussen betaalde en niet betaalde medewerkers met elkaar kunnen bereiken in een unieke samenwerking tussen burgerjournalisten en professionals.” De woorden van voorzitter Hendrik Boland van WEEF, de streekomroep voor West-Friesland. Vandaag heeft de omroep het Keurmerk Nederlandse Streekomroepen ontvangen.

 

Bas Booister, projectmanager Streekvorming van de NLPO: “Dit is een bijzondere prestatie van WEEFF. Ze brengen op professionele wijze eigen nieuws voor de gehele streek. Precies zoals beoogd is na de stelselwijzing van 2025. Ze weten de gehele gemeenschap van West-Friesland te verbinden, en houden oog voor de belangen en behoeften uit de verschillende gemeenten. Daarnaast kent de omroep de afgelopen jaren een sterke groei op het gebied van professionalisering, en zijn ze online zeer actief met vloggers, podcasts en op kanalen als YouTube en Instagram.”

 

Hendrik Boland, voorzitter van WEEFF vult aan: “In 2018 zijn we gefuseerd tot streekomroep, en hebben ons ontwikkeld tot een professionele organisatie. We hebben eerst enkele jaren nodig gehad om de culturen van de fusiepartners op elkaar af te stemmen en om nieuwe vrijwilligers op te leiden. De laatste jaren hebben we gas gegeven en systematisch toegewerkt naar de eisen van het keurmerk. Het is ons ook gelukt om naast onze vrijwillige professionals, betaalde krachten aan de omroep te binden. Dit ontlast onze vrijwillige krachten en zorgt voor meer continuïteit van nieuws in West-Friesland. De landelijke ontwikkeling met betrekking tot stelselwijziging en de wens naar professionalisering en kwaliteit voor de lokale publieke omroep is daarbij leidend geweest.”

Boland besluit: “West-Friezen staan bekend om het pionieren en dat zien wij terug in onze streek waar wij met trots dagelijks verslag van doen. Het maakt ons trots dat wij die West-Friese kwaliteiten ook als omroep laten zien. Dit versterkt ons motto: ‘Samen in West-Friesland’. Ik ben enorm trots op alle vrijwillige medewerkers. Zonder hun inzet en inspiratie waren we nooit zover gekomen.”

Streekomroep WEEFF is de lokale omroep voor de gemeenten Drechterland, Enkhuizen, Hoorn, Koggenland, Medemblik, Opmeer en Stede Broec.

Over het Keurmerk Nederlandse Streekomroepen

Het keurmerk maakt de journalistieke kwaliteit en professionaliteit van lokale omroepen inzichtelijk. Het stelt objectief toetsbare eisen ten aanzien van onder meer de efficiëntie en het productaanbod, die onafhankelijk worden getoetst door het Keurmerkinstituut.

Streekomroepen die op alle criteria voldoende scoren mogen het Keurmerk Nederlandse Streekomroepen voeren bij hun dienstverlening. Het keurmerk geeft invulling aan het mediawettelijk bepaalde Lokaal Toereikend Media-Aanbod (LTMA). Het keurmerk is drie jaar geldig en kent een tussentijdse controle halverwege deze periode.

Onder meer de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) hebben meegewerkt aan de totstandkoming van het keurmerk.

WEEFF behoort nu samen met de Publieke Omroep Amsterdam (POA), ZuidWest TV (Roosendaal, Bergen op Zoom, Hoogerheide en heel West-Brabant), Dtv (Oss/Bernheze en Maashorst), OOG (Groningen), WOS (Westland, Maassluis en Midden-Delfland) en OPEN Rotterdam tot de omroepen met een keurmerk.

Lees meer over het Keurmerk Nederlandse Streekomroepen.

Vergelijkbaar

Wellicht interessant