Oranjekoorts: ZO!34 draait overuren voor Koninklijk bezoek

feed Nieuws
edit_note 26 april 2024

Koningsdag staat voor de deur, wat betekent dat veel lokale omroepen overuren draaien. Dit geldt ook voor streekomroep ZO!34 in Zuidoost-Drenthe, aangezien de Koning dit jaar zijn verjaardag in Emmen viert. Volgens Paula Keizer, hoofdredacteur Varia, is dit het grootste project dat ze tot nu toe hebben gedraaid.

“We maken tijdens Koningsdag altijd een visualradio-uitzending, die ook op TV te zien is. Maar dit jaar leveren we op dezelfde dag verschillende producten af”, vertelt ze. Zo had de omroep de afgelopen maand verschillende Koningsdag-journaals en is de programmering op de dag zelf ook nog meer gevuld. “We hebben een voor- en nabeschouwing en staan met verschillende verslaggevers in de persvakken langs de route, maar ook verder in de streek”, laat Paula enthousiast weten.

Van verslaggeving tot audiodescriptie

De radio-uitzending wordt in samenwerking met Radio Drenthe gemaakt en op beide kanalen uitgezonden. “We hebben hetzelfde mengpaneel, dus dat is fijn. Maar de presentator heeft toch nog even in de studio geoefend.” Verder is de NOS ook aanwezig om de feestelijke dag vast te leggen. “Wij voegen daar een audiodescriptie aan toe.” Een van de vrijwilligers kwam met dit idee en dit is de eerste keer dat de streekomroep dit doet. “We zijn echt op alle vlakken bezig.”

Hierdoor zijn de voorbereidingen divers. “De een is bezig met de inhoud van het programma, terwijl iemand anders de kringloop afstruint voor iets feestelijks voor in het decor. Zo draagt iedereen op zijn of haar eigen manier iets bij.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Foto: ZO!34 is druk met de voorbereidingen voor Koningsdag

Paula deelt ook enkele tips voor andere omroepen die een uitzending willen maken met Koningsdag. “Kijk wat het meeste leeft in de omgeving. Bij ons is dat de vrijmarkten en het Koningsdagvliegeren in de twee grote steden. Daarvan willen we sowieso onze kijkers en luisteraars het gevoel geven dat ze daarbij zijn als ze ons volgen.”

Verder adviseert ze één plek te kiezen als hoofdplaats. “Maak vanaf daar een uitzending met verslaggevers op omliggende plekken die op zoek gaan naar bijzondere verhalen”. Ook stelt ze dat het belangrijk is dat het publiek ook weet wat je die dag gaat doen. “Zorg voor goede promotie en kijk naar samenwerkingen in de streek, daarmee kun je de productielast delen.”

Generale repetitie

Daarnaast moet alles ook goed doorgetest worden, zo was er gisteren een generale repetitie. “En dat was maar goed ook”, vertelt Paula lachend. “Er gebeurden dingen die je zaterdag liever niet wilt, dus dan is het fijn dat je het nog even helemaal goed doorloopt.”

Hoewel iedereen er ontzettend veel zin in heeft, is het ook hectisch. “Mijn vriend heeft de hele week vrijgenomen om samen met de andere technische vrijwilligers alles klaar te maken.” Zelf is Paula ook elke avond, na haar werk, in de weer geweest. “Er moet zoveel geregeld worden. Niet alleen de uitzendingen zelf, maar ook de patat voor morgenavond is al geregeld”, lacht ze.

Vergelijkbaar

Wellicht interessant