Het coronavirus vraagt om een goede en betrouwbare journalistieke aanpak. De journalist is meer dan ooit het oog en oor van de samenleving. Maar de overheid kan, in tegenstelling tot bij andere calamiteiten, de journalisten niet extra beschermen. Aangezien in sommige gevallen risicoplaatsen doelbewust opgezocht worden is het zaak dat alle hygiënevoorschriften nauwgezet opgevolgd worden en dat contacten die niet noodzakelijk zijn vermeden worden.
We hebben daarom een aantal aanbevelingen voor lokale omroepen op een rij gezet:
- Programmamakers - zoveel als mogelijk - vanuit huis laten werken.
- Verslaggevers die op pad gaan moeten zoveel mogelijk thuis of op locatie monteren en doorzenden. De basis is: werk thuis, tenzij het echt niet anders kan.
- Wijs een journalist die op pad gaat nadrukkelijk op de risico’s. En laat de afweging om wel of niet op pad te gaan volledig bij de werknemer zelf.
- Er geldt een mondkapjesplicht op bepaalde plekken vanaf 1 december jl. voor iedereen van 13 jaar en ouder.
- Als journalist, waarbij je wellicht besmettingssituaties opzoekt, kun je (ongemerkt) zelf drager van het virus worden. Houd dus extra rekening hiermee bij contact met kwetsbare groepen (ouderen, chronisch zieken).
- Alleen mensen op kantoor of in de studio die daar hoogstnoodzakelijk aanwezig moeten zijn.
- Wijs medewerkers ook op de extra hygiëneaanbevelingen.
- Zorg voor hygiënemaatregelen bij het betreden van het pand.
- Was je handen goed en vaak met water en zeep. Goed wassen duurt ten minste 20 seconden.
- Wrijf niet in je ogen met je handen en zit niet aan je neus.
- Maak extra schoon. Vergeet daarbij niet extra aandacht voor apparatuur, toetsenborden én plopkappen mee te nemen.
- Als je niest of hoest, doe dit in de kom van je elleboog.
- Gebruik eenmalig een papieren zakdoek en gooi deze in de prullenbak.
- Werk met strakke roosters waarbij mensen ook vrije dagen hebben. Alle journalisten/mediamakers hebben een enorme drive en zetten zich in het begin van een crisis voor 200 procent in. Maar niemand houdt dat maanden vol. Maak daarom goede roosters waarin medewerkers ook vrije dagen hebben. Rust is belangrijk. Houd hen als leidinggevende daaraan. Wellicht maak je iets minder content dan in het begin, maar lever je wel kwaliteit en houd je het langer vol.
- Betrek ook anderen in de organisatie bij wat je doet, die wellicht niet tijdens deze crisis voor je werken. Communiceer daarover. Er zijn omroepen waar bepaalde teams (vrijwilligers soms ook) niet ingezet worden. Houd hen wel op de hoogte van wat je doet.
- Let als medewerkers goed op elkaar. Bewaak samen de sfeer. Zeker nu je elkaar minder of veel op afstand spreekt.
- Let als leidinggevende /hoofdredacteur/ bestuurder extra goed op je team, en besteedt individuele aandacht aan zaken die je opvallen.
- Organiseer als leidinggevenden af en toe momenten waarop medewerkers even kunnen praten wat deze crisis en hun inzet met hen doet, maar forceer niets.