Met het ondersteuningsaanbod richt de NLPO zich niet alleen op de in een streek aanwezige omroepen maar ook op de betreffende gemeenten. Het is van belang dat zij bereid zijn om de samenwerking tussen omroepen te (blijven) ondersteunen. Niet alleen door bij te dragen aan de noodzakelijke financiering, maar ook door bij een aflopende aanwijzing een gemotiveerd aanwijzingsadvies aan het Commissariaat voor de Media te verstrekken. De NLPO wil lokale overheden dan ook goed informeren over hun rol in de aanwijzingsprocedure en het democratische belang van een sterke professionele (streek)omroep binnen de gemeente.
Voor gemeentemedewerkers is er een aparte faq. Hierin wordt onder meer uitgelegd wat een lokale (streek)omroep is, wat de NLPO doet én welke taak/invloed de gemeente heeft. Daarnaast is er in het bijzonder aandacht voor de aanwijzingsprocedure. Het document vindt u hier: NLPO FAQ gemeenten (2019). Ook raden wij u aan om de pagina's over een Lokaal Toereikend Media-Aanbod (LTMA) en Streekomroepen te lezen.
Mocht u naar aanleiding van de informatie vragen hebben dan kunt u die stellen aan de NLPO via (035) 820 03 83 of info@nlpo.nl.
Aanwijzingsprocedure
Gemeenteraden spelen een cruciale rol in de aanwijzing van een lokale publieke omroep in hun gemeente. Om deze aanwijzingsprocedure inzichtelijk te maken heeft de NLPO een animatie laten ontwikkelen waarin de taken en rol wordt verduidelijkt.
Lees meer
Gemeenten die over een langere periode begeleiding nodig hebben bij het aanwijzingsproces, het stimuleren van (lokale) samenwerking in de streek of advies willen over een financieel gezonde lokale omroep kunnen tegen betaling gebruik maken van de NLPO servicedesk. Vanuit de servicedesk biedt de NLPO een overzicht van ervaren professionals die een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan vraagstukken over (streek)omroepen.
Zie voor meer informatie: www.nlpo.nl/servicedesk.
Er bestaat voor lokale omroepen de mogelijkheid om tegen betaling een bereiksonderzoek uit te laten voeren. De NLPO heeft hiervoor een samenwerking met onderzoeksbureau DVJ Insights. Het onderzoek biedt omroepen onmisbare informatie om de juiste beleidsmatige beslissingen te nemen en om de programmering nóg beter te kunnen inrichten.
Helaas beschikt niet iedere lokale omroep over de financiële middelen om een bereiksonderzoek uit te laten voeren. Er zijn dus veel omroepen die niet beschikken over (recente) kijk- en luistercijfers. Dit heeft te maken met het bekostigingsniveau van de lokale publieke omroepen. Vaak zijn de beschikbare financiële middelen simpelweg niet toereikend om een onderzoek te bekostigen. Gemeenten kunnen dan ook een belangrijke rol spelen door het onderzoek te bekostigen. Met de resultaten kan niet alleen de omroep zich verbeteren, het biedt ook de gemeente handvatten om afspraken te maken over een additionele bekostiging op langere termijn. We raden gemeenten dan ook aan om hierover met hun omroep in gesprek te gaan.
Zie voor meer informatie: www.nlpo.nl/kijkenluisteronderzoek.