Dit zijn de genomineerde Omroepvrijwilligers van het Jaar

feed Nieuws
edit_note 11 mei 2021

Een lokale publieke omroep zonder vrijwilligers… Ondenkbaar! Met de uitreiking van de nieuwe titel Omroepvrijwilliger van het Jaar staan we stil bij de belangrijke rol die de vrijwilliger speelt binnen al die omroepen – van klein naar groot – en willen we ze de erkenning en waardering geven die ze verdienen. Er wordt massaal gestemd op de genomineerden voor de titel Omroepvrijwilliger van het Jaar. Er zijn inmiddels bijna 3500 stemmen uitgebracht. Dat levert mooie en ontroerende verhalen op. Een overzicht van die bijzondere omroepvrijwilligers vind je hieronder.

 

Stemmen kan nog tot en met dinsdag 18 mei via www.omroepvrijwilligervanhetjaar.nl. Op donderdag 20 mei maken we de vijf genomineerden bekend die de meeste stemmen hebben ontvangen.

 

Op vrijdag 11 juni 2021 worden de Lokale Media Awards online, live vanuit Beeld en Geluid in Hilversum, uitgereikt. Er worden Lokale Media Awards uitgereikt in de categorieën audio, video, nieuws, innovatie en presentatietalent. Ook de Lokale Media Award voor Omroepvrijwilliger van het Jaar wordt hier uitgereikt.

Jeroen Brons (A1 Mediagroep)

expand_more

Jeroen is de ‘Haarlemmerolie’ binnen A1 Mediagroep. Hij heeft een aangeboren hersenafwijking waardoor hij deels verlamd is. Hij is al ruim 20 jaar actief als technicus, maar zorgt ook voor alle zaken waar anderen voor weglopen. De vuilnisbak buiten zetten, koffie bijvullen en staat altijd klaar als er iets extra’s moet gebeuren. Sinds dit jaar maakt hij (vanwege corona) ook interakt Radio, wat zich richt op cliënten van interakt contour. Die (kwetsbare) groep medewerkers hebben heel lang in een lockdown gezeten. Door het programma van Jeroen kwam er veel interactie los in die doelgroep en overige luisteraars.

Jeroen is een zekerheid voor de omroep en het voorbeeld van iemand waarbij de term vrijwilliger meer lading krijgt!

 

Henri Brouns (Bie Os)

expand_more

Henri is te karakteriseren als een echte teamplayer. Hij is positief ingesteld, denkt altijd in oplossingen en zoekt naar mogelijkheden om effectiever en efficiënter te kunnen werken. Dit betekent niet dat hij niet openstaat om nieuwe ideeën van vrijwilligers een kans te geven. Alles is erop gericht om de luisteraars van Bie Os, mijn streekomroep een gevarieerd radioprogramma te kunnen aanbieden en dat de collega vrijwilligers op een prettige manier hun hobby kunnen uitoefenen.

 

Per 1 januari 2020 werden de Lokale Omroep Stein en Streekomroep START samengevoegd en was Bie Os, mijn streekomroep een feit. Het was geen gemakkelijk proces en er moesten de nodige hobbels genomen worden. Henri die benoemd werd als teamleider radio, zelf vrijwilliger, wist in korte tijd een hecht team te vormen met de vrijwilligers uit beide omroepen. Hij is zeer betrokken bij Bie Os, mijn streekomroep en altijd bereikbaar voor zijn team. Als er een technisch probleem optreedt, zal hij alles in het werk stellen zodat de radio-programmering niet in het geding komt. Kan hij het niet van huis uit oplossen dan komt hij meteen naar de studio of dit nu vroeg in de ochtend of laat in de avond is. Hij zal er altijd, samen met de andere vrijwilligers, voor zorgen dat de luisteraars er niets of zo weinig mogelijk van merken. Voor vrijwilligers die graag een radioprogramma willen maken, maar technisch niet zo goed onderlegd zijn, neemt Henri de regie voor zijn rekening. Daarnaast maakt hij ook iedere week zijn eigen Jazz programma.

 

Als er aan het studiocomplex klein onderhoud gepleegd moet worden, elektriciteitskabels getrokken, lampen vervangen of andere klusjes, kan men op Henri altijd rekenen.

Henri is een sociaal mens, een goede teamleider die mensen binnen zijn team weet te binden, te enthousiasmeren en motiveren. Hij probeert door zijn kennis aan hen over te dragen Bie Os, mijn streekomroep naar een hoger niveau te tillen. Dit alles om ervoor te zorgen dat de luisteraars tevreden zijn en blijven, maar ook nieuwe luisteraars afstemmen op Bie Os, mijn streekomroep.

Ton van Draanen (MeerRadio)

expand_more

Ton van Draanen (72) heeft zijn omroepvakkennis opgedaan in Hilversum. Inmiddels is hij 15 jaar onvermoeibaar actief bij MeerRadio, primair als programmaleider. Zijn sporen zijn nog steeds levendig in Hilversum en daarbuiten. Veel huidige radiospecialisten kennen zijn naam en zijn kwaliteiten! Bij MeerRadio maken we gretig gebruik van zijn passie voor radio. Op 7 oktober dit jaar bestaan wij 15 jaar. Ton was degene die op die dag de allereerste uitzending maakte bij de lokale omroep van de gemeente Haarlemmermeer. Er volgden nog heel veel meer programma’s met zijn herkenbare stem.

 

Ton bewaakt nauwlettend de kwaliteit van de 24/7 programmering door live te luisteren of door terug te luisteren. Voldoe je niet aan de norm, dan hoor je dat zonder pardon van Ton! Nieuwe vrijwilligers coacht hij tot grote hoogte. Een van de voorbeelden is Marieke Elsinga, ooit begonnen als stagiaire bij MeerRadio. Stagiaires van het Media College Amsterdam – 2x per jaar, vijf maanden – begeleidt hij in redactionele vaardigheden en hij leert hen live programma’s te maken. Als een van de 75 vrijwilligers iets wil weten, is de eerste stap vaak naar Ton. Hij is ELKE dag, ook in het weekend, in de studio.

 

Naast zijn inzet voor MeerRadio heeft hij thuis al jarenlang een loodzware taak als mantelzorger. Zijn zorg thuis en zijn leeftijd zullen er langzaam toe leiden dat hij gaat minderen en uiteindelijk zal stoppen met alles wat hij doet voor de omroep. De titel ‘Omroepvrijwilliger van het Jaar’ zou een mooie kroon zijn op zijn lange omroepcarrière die ging van Hilversum naar Haarlemmermeer!

Wesley Ferwerda (OOG Groningen)

expand_more

“Zelfs vanuit een rolstoel kan je journalist zijn.” (OOG)

OOG-sportjournalist genomineerd voor omroepvrijwilliger van het jaar (RTV Noord)

OOG-held Wesley Ferwerda genomineerd voor Omroepvrijwilliger van het Jaar, maar kan door spierziekte steeds minder (Sikkom)

Wesley wordt Omroepvrijwilliger van het Jaar, tuurlijk wel. (HanzeMag)

 

Wesley is in 2013 op zijn 18e begonnen bij OOG Sport en is in 2015 op zijn 20e eindredacteur van het programma geworden. Hij heeft ervoor gezorgd dat een redactie met minimale bezetting is gegroeid tot een sterke ploeg met zestien vrijwilligers. Een populair programma op OOG Radio.

 

Bovenstaande reden was al voldoende geweest om Wesley te nomineren! Maar er is meer. Op zijn 6e werd bij hem de aangeboren progressieve spierziekte van Duchenne vastgesteld, waardoor hij al vrij jong in een rolstoel terecht is gekomen met een beperkte levensverwachting. De manier waarop hij daar mee omgaat is heel bijzonder en een voorbeeld voor eenieder bij OOG.

 

Minder belangrijk in de context van zijn capaciteiten als eindredacteur en zijn grote bijdrage aan OOG Radio, maar zeker vermeldenswaardig zijn zijn studies. Door zijn beperking is hij wat lager gestart en toen heeft hij via een ROC een HBO-opleiding voltooid. Hij zou afgelopen september zelfs naar de universiteit, maar om inhoudelijke redenen gaf hij de voorkeur aan een tweede opleiding op HBO-niveau.

 

OOG draagt Wesley voor als Omroepvrijwilliger van het Jaar, namens alle 150 vrijwilligers van OOG!

 

Jean Geurts (Bie Os)

expand_more

Hij staat dag en nacht klaar, heeft eigen apparatuur thuis staan, leidt collega’s op en brengt ze op hoger plan. Twee woorden zijn voldoende voor een goede reportage, met of zonder interviewer. Voor concerten en andere grote evenementen regelt hij complete teams met apparatuur en hij stuurt alles en iedereen aan.

Jeron Groeneveld (Studio Alphen)

expand_more

Jeron Groeneveld maakt kans op titel Omroepvrijwilliger van het Jaar (Studio Alphen)

Jeron Groeneveld in de race voor titel Omroepvrijwilliger van het Jaar (Alphens Nieuwsblad)

 

Jeron is al jarenlang betrokken bij de lokale publieke omroep Studio Alphen. Waar hij ooit begon als cameraman, heeft hij zich inmiddels ook ontplooid als technicus en regisseur. De kennis die hij ook bij zijn studie en werk in Hilversum heeft opgedaan, past Jeron op dagelijkse basis toe bij Studio Alphen.

 

Het afgelopen jaar is lastig geweest. Het begeleiden en inzetten van vrijwilligers is tijdens deze pandemie lastig gebleken. Jeron heeft Studio Alphen daarbij meerdere malen uit de brand geholpen, door met technische oplossingen te komen voor ingewikkelde vraagstukken. Uitzendingen vanaf locatie, live bijdragen die tussen telefoons worden uitgewisseld en complete regiesets om regionale bands en artiesten op te kunnen nemen.

 

Jeron kan altijd gebeld worden en hij zegt zelden nee. Als zijn planning het toelaat, staat hij te sleutelen in het omroeppand, bereidt hij uitzendingen voor of staat met een camera bij een sportwedstrijd of een lokale activiteit.

 

In combinatie met de relatief jonge leeftijd van Jeron, maakt dat Studio Alphen hem graag aandraagt voor de titel Omroepvrijwilliger van het Jaar. De lokale omroep biedt kans aan jonge enthousiastelingen om zichzelf te ontwikkelen, die daarna betrokken blijven door hun opgedane kennis en ervaring te delen met diezelfde bakermat.

Klaas Kamp (RTV Hattem)

expand_more

Hij staat altijd paraat en maakt prachtige foto’s die zeer bruikbaar zijn voor de website.

Nic Kortenoeven (Omroep P&M)

expand_more

Nic Kortenoeven genomineerd voor omroepvrijwilliger van het jaar (Omroep P&M)

Nic Kortenoeven genomineerd voor omroepvrijwilliger van het jaar (HALLO Peel en Maas)

 

Nic zet zich met hart en ziel, meer dan 5 dagen per week, vrijwillig in voor de omroep. Hij noemt het zijn passie en weet jongeren te inspireren. Hij is creatief, houdt van aanpakken en is all round. Bovendien ziet hij er niet uit als iemand van 72 jaar…

 

Tim de Kruijf (Loco Media Groep)

expand_more

Tim staat altijd voor iedereen klaar en zorgt ervoor dat alles op rolletjes loopt binnen de omr

Peter van Maanenberg (Omroep PIM)

expand_more

Peter is naast verantwoordelijk voor de techniek rondom live-uitzendingen ook verantwoordelijk voor het camerabeheer bij Omroep PIM. Hij filmt veel van de items van PIM en verzorgt daarnaast ook het editen van items. Peter zorgt ook voor veel technische vernieuwing.

 

Omroep PIM zou niet de omroep zijn die het nu is zonder de tomeloze inzet van Peter. Volgend jaar bereikt hij de respectabele leeftijd van 80 jaar, maar dat is hem op geen enkele manier aan te zien. Hij weet erg veel van techniek, is daarover altijd up to date, heeft onlangs zelfs alle bekabeling gelegd voor de studio van Studio Alphen in het gemeentehuis, is vaak op pad met een camera om items te filmen, en verzorgt daarnaast niet alleen het editwerk van zijn eigen items, maar doet dat ook voor heel veel andere aangeleverde items. En of dat nog niet genoeg is verzorgt hij ook de opbouw rondom de meeste live-uitzendingen van Omroep PIM en is hij ook degene die cursussen editing geeft aan nieuwe vrijwilligers. Een enorm betrokken persoon die altijd bereid is om te helpen. Niet alleen een fantastische vrijwilliger, maar ook een fantastisch mens.

Bé Oosterveen (RTV Hattem)

expand_more

Bé zet zich voortdurend in om alle techniek, die komt kijken bij het maken van de uitzendingen van RTV Hattem (radio, TV, TekstTV, internet, enz) te onderhouden, te updaten en te repareren. Een enorme klus, mede omdat de apparatuur niet het meest moderne is.

 

Bé is altijd oproepbaar bij calamiteiten en houdt – grotendeels in zijn eentje – RTV Hattem in de lucht. Hulde!

 

Wessel van Opstal (Haarlem105)

expand_more

Wessel is de drijvende kracht achter deze streekomroep! Hij werkt al ruim 14 jaar bij Haarlem105 en is doorgegroeid naar de functie van hoofdredacteur.

Ronald Peters (GL8 Media)

expand_more

Ronald heeft al ruim 30 jaar een grote passie voor lokale radio. Hij is actief voor GL8 en diens voorganger Unique FM. Hij heeft er al ontelbare uren in gestoken om professionele lokale radio te maken. Een vrijwilliger die iedere lokale omroep zich zou wensen!

 

ElizaMaree Power (RTV Maastricht)

expand_more

ElizaMaree Power is geboren en getogen in Sydney (Australië) en na gewoond en gewerkt te hebben in Londen (BBC Worldwide London) en Brussel uiteindelijk in Maastricht terecht gekomen, waar haar familieroots van moederszijde zijn. Sinds 2016, nog wonende in Brussel, nam ElizaMaree tweemaal per week de trein naar Maastricht om haar vrijwilligerswerk te doen voor het in oprichting zijnde project News in English (NiE) van RTV Maastricht. NiE is een inclusiviteitsproject voor alle (ca. 25.000 personen) nog niet Nederlandstalige inwoners van Maastricht. NiE maakt specifiek lokaal en streeknieuws in de vorm van videoreportages en tekstberichten voor social media (facebook, Instagram, Flickr, Soundcloud, Youtube) . Deze berichten zijn niet louter een vertaling van de Nederlandse nieuwsberichten naar het Engels. Men maakt zijn eigen berichten over relevant lokaal nieuws, rekening houdend met het feit dat de “internationale Maastrichtenaar” uit een andere cultuur en soms werelddeel komt! Kennis nemen ván en uitleg geven óver zijn noodzakelijk voor integratie en participatie. Dat geldt voor de in Maastricht levende “internationals”, maar andersom ook voor de autochtone Maastrichtenaar die we via NiE kennis laten maken met de cultuur van mogelijk ‘nieuwe buren in de straat’.

 

ElizaMaree werd al snel de spil in het project vanwege haar talent en betrokkenheid, zeker ook toen ze in 2017, samen met haar dochter, naar Maastricht verhuisde. Zij zorgt voor de dagelijkse aansturing van het team, maakt berichten voor Facebook en Instagram, coacht nieuwe internationale vrijwilligers, waaronder enkele statushouders, heeft een media-lesprogramma opgezet voor tweetalig studenten en heeft een relatienetwerk opgebouwd met een groot aantal van de 90 internationale instituten en organisaties van Maastricht. Dankzijde inspanningen van haar en haar team hebben we een bereik van 15.000 personen op de NiE social mediakanalen.

 

Na de aankondiging van de eerste lockdown in maart heeft zij 10 tot 12 uur per dag gewerkt om nieuws en informatie te vinden (er was in het begin geen corona dashboard en soortgelijke online tools), te vertalen en te ondertitelen om de nog-niet-Nederlandstaligen op de hoogte te houden van de urgente situatie in Nederland, regio en de stad. Nu nog volgt ze elke persconferentie en werkt tot ’s avonds laat door om de nieuwe maatregelen te benoemen en te verklaren voor de internationals.

 

Zonder haar inzet, betrokkenheid en deskundigheid hadden we als omroep dit project niet kunnen laten slagen. De relevantie van haar werk werd nog eens onderstreept door de uitkomst van een enquête in 2020 onder de internationals in Maastricht, waar 95% aangaf het werk van NiE zeer belangrijk te vinden. ElizaMaree doet haar werk pro bono, wordt zeer gewaardeerd binnen de omroep, kortom een voorbeeld voor velen.

 

Wouter Preuter (Radio 350)

expand_more

Wouter is altijd vriendelijk en bereid om iedereen te helpen. Je kunt hem op alle momenten van de dag vragen om alle wensen omtrent de radio te vervullen.

 

Wouter zorgt dat Radio 350 in de technisch in de lucht blijft.

Marc de Roo (Sleutelstad)

expand_more

Marc is de stille kracht achter de schermen (letterlijk). Hij verzorgt voor de radio de muziekplanning en vormgeving. Toen Sleutelstad een nieuw automatiseringsprogramma in gebruik nam, heeft hij nachten doorgewerkt om alles op tijd af te hebben.

 

Wat het extra bijzonder maakt is dat Marc zwaar visueel beperkt is. Een gevleugelde uitspraak van Marc is: “Kan ik je even spreken onder drie ogen”. Want inderdaad, hij heeft een glazen oog en in zijn andere oog slechts 15 à 20% zicht in een ’trillend kokertje waar hij dingen ook nog dubbel ziet’ zoals hij het uitlegt. Dat hij dus doet wat hij doet is allesbehalve vanzelfsprekend.

Mari van der Sangen (Dtv Nieuws)

expand_more

Mari is ontzettend betrokken bij de omroep. Hij wil graag op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen. Naast dat hij heel goed werk verricht, wordt hij gezien als een soort van ‘vader’ van de omroep. Hij is heel geïnteresseerd in iedereen en staat altijd voor je klaar. Hij zorgt voor positiviteit en gezelligheid op de redactie.

Ellen Stamer (Haarlem105)

expand_more

Onvermoeibaar zet zij zich in voor de zender, de omroep, de mensen daar en thuis én ze maakt de best beluisterde content van de regio. Al ruim 30 jaar lang!

Henk Tabois (RTV Hattem)

expand_more

Hij maakt de meeste nieuwsitems en is een zeer gemotiveerd filmer en verslaggever.

Rens Turk (Vechtdal FM)

expand_more

Rens is een gedreven jongen met passie voor radio. Bij RTV Raalte (voormalige lokale omroep van de gemeente Raalte) was hij ook al programmamaker en eindredacteur bij de radiotak. Bij RTV Raalte heeft hij de omroep voor het omvallen weten te redden en heeft er een levend station van gemaakt.

 

Een paar jaar later kreeg hij de taak om Vechtdal FM een boost te geven. Hij heeft de omroep nieuw leven in geblazen, denk aan het vernieuwen van de non-stop en programmamakers een kans geven. Met oog op de toekomst, want ‘plaatjes draaiers’ komen er niet snel meer in. Deze taken doet hij naast zijn studie HBO Journalistiek. Velen zien niet in hoeveel werk hij verricht en daar mag best een kroon op.

 

Nu ruim 2 jaar later is Vechtdal FM een sterke lokale omroep geworden, met toekomstvisie. Mede dankzij Rens Turk.

Isabelle Visser (Lokale Omroep Goirle)

expand_more

Isabelle Visser maakte samen met Ad Galiart, Theo Tak en Hartger Visser in 2020 het speciale coronaprogramma Broodje LOG. Dit kwartet verdient het naar de mening van de Lokale Omroep Goirle om samen omroepvrijwilliger van het jaar te worden. Broodje LOG startte in maart 2020; corona was net losgebarsten. Broodje LOG was een speciaal programma om ouderen, eenzamen en anderen die het door corona moeilijk hadden, een hart onder de riem te steken en een uitlaatklep te bieden. Broodje LOG was er op werkdagen van 12 tot 2: een praatje en een plaatje. Het initiatief om dit programma in coronatijd te maken, verdient extra lof. Zeker omdat de makers ook nog andere programma’s voor de LOG verzorgen. Ze deden het dus extra. En ze laten zien hoe een lokale omroep voor verbindingen in de samenleving zorgt. De LOG kreeg voor dit programma veel waardering. Die waardering komt de makers Isabelle, Ad, Theo en Hartger toe.

 

Richard Vroom (WOS)

expand_more

Richard heeft zich tijdens zijn ‘werkende’ leven al veelvuldig ingezet als sportverslaggever van de WOS. Na zijn pensioen in ’10 kwam hij onbezoldigd de rol van Hoofdredacteur vervullen bij de WOS en ook de verslaggeversrol in het weekend bleef hij vervullen.

 

In ’19 wilde hij het echt iets rustiger aan doen. De rol van Hoofdredacteur kwam bij zijn opvolger te liggen, Richard bleef de politiek in Westland volgen. Anno ’21 is hij opnieuw in de rol van (interim) Hoofdredacteur gestapt na het vertrek van zijn eigen benoemde opvolger.

 

Eigenlijk kennen wij niemand waarop we meer kunnen bouwen.

 

Richard is ons geweten en onze leider op de redactie. Ondanks zijn respectabele leeftijd is Richard zeer vitaal. Een jonkie van 73 jaar.

Bram Wittendorp (Zo!34)

expand_more

In 2020 is ZO!34 verhuisd van een klein pand op een industrieterrein naar een monumentaal pand in het centrum van Emmen. Bram heeft de verantwoordelijkheid op zich genomen van de volledige ICT en het intranet in het nieuwe pand.

 

In dit nieuwe pand maakt Zo!34 steeds meer tv-programma’s, hetzij wekelijks hetzij meerdelige series. Hierbij is gebleken dat een regisseur op de vloer onmisbaar is en Bram heeft vol enthousiasme deze taak op zich genomen. Hij is daarin het afgelopen jaar gegroeid en heeft gemerkt dat deze rol heel goed bij hem past. Vanwege zijn grote technische kennis en overzicht voelt de rest van de crew zich ontspannen en vol vertrouwen in hun werk.

 

In zijn bevlogenheid om de omroep verder te laten groeien houdt hij iedereen scherp op de werkvloer. Dit verschilt van samenwerkingen op verschillende gebieden, onderwerpen uit de maatschappij die we moeten oppakken als media omroep en veiligheid in het pand.

 

Bram is een fijne collega die voor iedereen klaar staat en dat wordt zeer gewaardeerd.

Vergelijkbaar

Wellicht interessant