De lokale omroep Midden in de samenleving!

Nieuw distributieformaat bij KPN en Tele2 verhoogt beeldkwaliteit via MediaHub

Omroepen die zijn aangesloten op de MediaHub kunnen vanaf 1 juli aanstaande overstappen op het nieuwe distributieformaat (SD Plus) bij KPN en Tele2. Met deze overstap zal de beeldkwaliteit van de televisiekanalen aanzienlijk verbeteren. Meer informatie over de inhoud en het proces is te lezen in dit bericht.

 

Achtergrond
De introductie van het nieuwe formaat komt voort uit onderzoek naar mogelijkheden om de beeldkwaliteit van de distributie van de tv-kanalen via de MediaHub te verhogen, mede ingegeven door de behoefte van omroepen. Naar aanleiding daarvan zijn er het afgelopen jaar zijn in samenwerking met KPN en Tele2 verschillende tests uitgevoerd. Dit leidde tot de conclusie dat distributie van de signalen op een zogenoemd SD plus (of HD light) formaat een significante beeldkwaliteitsverbetering oplevert, namelijk 720P50 met een wat hogere bandbreedte (van 2.0 naar 2.75 Mbit/s).

 

Invoering
Na het onderzoek is er met KPN, Tele2 en Red Bee Media (de technisch beheerder van de MediaHub) overeenstemming bereikt om het nieuwe formaat per 1 juli aan te bieden. Dit wordt gefaciliteerd voor distributie via de digitale tv-pakketten van KPN en Tele2 middels de MediaHub en zal gefaseerd ingevoerd worden.

Omroepen die zijn aangesloten op de MediaHub en vanaf 1 juli wil overstappen dienen dit vooraf per mail te melden bij de NLPO, via info@stichtingnlpo.nl. In samenwerking met Red Bee Media (en in afstemming met KPN en Tele2) zal dan worden beoordeeld welke omroepen op welke termijn kunnen worden omgeschakeld naar het nieuwe distributieformaat, waarna de planning wordt teruggekoppeld.

 

Let op!
Ter voorbereiding op de overstap moeten omroepen eerst in contact treden met de leverancier die hun radio- en tv-signaal transporteert naar de MediaGateway in Hilversum. Om gebruik te kunnen maken van SD PLus is het namelijk van belang dat ook de aanlevering van het tv-kanaal naar de MediaGateway in dit (hogere) formaat wordt aangepast; anders heeft een omschakeling geen effect. Het kan zijn dat leveranciers hier kosten voor in rekening brengen, maar dat dient een omroep zelf af te stemmen met de betreffende partij.

 

In geval van vragen en/of opmerkingen over dit onderwerp kunt u terecht bij stichting NLPO, telefonisch of per mail. Marcel Mokveld treedt op als aanspreekpunt.

Aanvulling: 
Tele2 heeft een pagina voor klanten die meer informatie willen hebben over het installeren & bekijken van de lokale omroepen, zie: https://www.tele2.nl/klantenservice/thuis/televisie/alles-over-lokale-tv-zenders/#faq-ik-zie-de-opties-voor-lokale-zenders-niet-staan-in-het-hoofdmenu-wat-kan-ik-nu-doen.