NLPO-streekkaart geactualiseerd

feed Nieuws
edit_note 16 mei 2025

De NLPO heeft op vrijdag 16 mei 2025 de streekkaart voor lokale omroepen geactualiseerd. Deze kaart vormt een belangrijke mijlpaal in het traject naar de aanstaande stelselwijziging van de lokale publieke omroepen. De streekkaart is bepalend voor de indeling van Nederland in 80 verzorgingsgebieden voor het lokale publieke media-aanbod vanaf 2028.

Achtergrond
Onder regie van de NLPO en met betrokkenheid van de VNG wordt al sinds 2012 door de lokale omroepen gewerkt aan de streekvorming. In 2016/2017 heeft dat een indeling in tachtig verzorgingsgebieden opgeleverd. Dit aantal is overgenomen door het kabinet als wettelijk maximum in het Voorstel van wet tot wijziging van de Mediawet 2008 in verband met de versterking van de uitvoering van de publieke mediaopdracht op lokaal niveau. In de Memorie van Toelichting bij dit wetsvoorstel is opgenomen dat de NLPO in 2024-2025 lokale omroepen en gemeenten in staat stelt hun actuele zienswijze over de indeling kenbaar te maken. De geactualiseerde indeling die nu is opgeleverd, vormt het uitgangspunt voor de definitieve indeling van de verzorgingsgebieden voor de concessie vanaf 2028.

Betrokkenheid uit de sector
De NLPO heeft op 10 januari 2025 de Change Board Streekindeling Lokale Publieke Media-instellingen ingesteld (Instellingsbesluit Change Board NLPO). Vervolgens kregen lokale omroepen en gemeenten tussen 31 januari en 29 maart 2025 de gelegenheid om wijzigingsverzoeken ten aanzien van de NLPO-streekkaart in te dienen. In totaal zijn er 17 aanvragen binnengekomen. De betrokken gemeenten en omroepen zijn vervolgens door de Change Board gevraagd een zienswijze te formuleren. De leden van de Change Board hebben de wijzigingsaanvragen en zienswijzen zorgvuldig gewogen en op basis daarvan een advies opgesteld. Dit advies is op 14 mei vastgesteld en op 15 mei 2025 door de Change Board-voorzitter Thijs Tuik officieel overhandigd aan de directeur-bestuurder Eric Horvath.


Op basis van dit advies heeft directeur-bestuurder van de NLPO de streekkaart geactualiseerd. “Ik wil mijn waardering uitspreken voor de inzet van de leden van de Change Board,” aldus Horvath. “Ook bedank ik alle gemeenten en lokale omroepen die wijzigingsverzoeken en zienswijzen hebben ingediend voor hun betrokkenheid bij dit belangrijke proces.” De bijbehorende adviezen zijn terug te lezen op deze pagina.

Samenstelling Change Board
De Change Board bestond uit twee vertegenwoordigers namens de gemeenten, twee vertegenwoordigers namens de lokale omroepen, één vertegenwoordiger namens de VNG, een waarnemer namens het ministerie van OCW en een onafhankelijk voorzitter. Daarnaast was er ondersteuning vanuit het bureau van de NLPO.

v.l.n.r. Lars van der Manden (beleidsmedewerker NLPO), Hendrie van Assem (gemeenteraadslid Woerden), Marion Veerbeek (beleidsmedewerker VNG), Thijs Tuik (onafhankelijk voorzitter), Erik Bout (directeur-hoofdredacteur Streekomroep West-Friesland), Toine Janssen (voorzitter Streekomroep RN7 en plaatsvervangend voorzitter), Dirk Oudenaarden (beleidsmedewerker NLPO), Haitske van de Linde (gemeenteraadslid Hilversum), Bas Booister (projectmanager NLPO) en Sedat Bugdaci (beleidsmedewerker Ministerie van OCW)

Bekijk hier de actualisatie van de NLPO-streekkaart 2025.

Fundament voor subsidieregeling en stelselwijziging
De geactualiseerde indeling zal nu al door het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek worden gebruikt bij de beoordeling van aanvragen voor subsidie in het kader van de subsidieregeling professionalisering Lokale Publieke Media-instellingen 2026-2027. Deze tweejarige regeling is bedoeld om omroepen in de 80 streken financieel te ondersteunen in hun professionaliseringsslag. Meer informatie over deze regeling en de bijbehorende informatiebijeenkomsten is binnenkort te vinden op delokaleomroepvernieuwt.nl.

Op weg naar een sterker lokaal medialandschap
Met de streekkaart zet de sector een belangrijke stap naar een toekomstbestendig bestel. Een bestel dat staat voor sterke, onafhankelijke en lokaal verankerde journalistiek voor alle inwoners van Nederland. De brede betrokkenheid van omroepen, gemeenten en andere belanghebbenden onderstreept het gezamenlijke streven naar een robuuste publieke lokale omroepsector.

Vergelijkbaar

Wellicht interessant