Audiodescriptie bij ZO!34: een stap verder in toegankelijkheid

feed Nieuws
edit_note 01 oktober 2024

Lokale omroep ZO!34 zette tijdens Koningsdag dit jaar een belangrijke stap voorwaarts in het toegankelijker maken van hun uitzendingen door audiodescriptie te introduceren. “Audiodescriptie leek ons een uitstekende manier om de uitzending toegankelijker te maken, niet alleen voor slechtzienden maar ook voor luisteraars via de radio”, vertelt Nicky Tabak, redacteur bij ZO!34 en de drijvende kracht achter het initiatief.

“Door mijn werk bij een landelijke omroep, waar ik zag hoe effectief audiodescriptie was bij televisie-evenementen, werd ik geïnspireerd om dit ook lokaal toe te passen.” De implementatie van audiodescriptie was een nieuwe uitdaging voor het team van ZO!34, maar de resultaten waren het waard. “We hebben de luxe van twee radiostudio’s, dus wij konden dit gewoon vanuit een van de studio’s doen”, legt Nicky uit. “Dat is een voordeel; maar hoewel ik niet technisch ben, vermoed ik dat je met twee microfoons ook al ver komt.”

Zo benadrukt Nicky de efficiëntie van audiodescriptie, zelfs met beperkte middelen: “Voor audiodescriptie heb je niet veel mensen nodig. Het is belangrijk om de inhoud goed te kennen en je goed voor te bereiden. Je moet de route en de betrokken personen goed kennen, bij Koningsdag kwam ik erachter hoeveel de prinsen op elkaar lijken”, lacht ze.

 

Investeren in toegankelijkheid vergt tijd

Jeffrey Verdel, een van de hoofdredacteuren bij ZO!34, benadrukt het belang van toegankelijkheid binnen hun omroep. “Onze provincie kampt ook met problemen zoals laaggeletterdheid. Het is essentieel dat we onze doelgroep zo goed mogelijk bedienen”, vertelt Jeffrey. “Investeren in toegankelijkheid vergt tijd, iets wat je niet in één dag kunt realiseren. Gelukkig zien we landelijk steeds meer aandacht voor dit onderwerp, wat vaak doorwerkt naar het lokale niveau. Dankzij initiatieven zoals onze Koningsdaguitzending zien we het belang van toegankelijkheid steeds hoger op onze agenda staan.”

Ook erkent hij dat toegankelijkheid vaak als extraatje wordt beschouwd. “Het ondertitelen van video’s is een landelijke trend, mede doordat veel mensen video’s bekijken zonder geluid. Dit is niet alleen een voordeel voor wie dat prettig vindt, maar vooral voor degenen die het echt nodig hebben. Het zou prachtig zijn als deze trend vanuit een focus op toegankelijkheid zou starten.”

De reacties van luisteraars van ZO!34 op de Koningsdaguitzending waren positief. Veel mensen waardeerden de extra service omdat het hen in staat stelde volledig van de uitzending te genieten, zelfs zonder beeld. “Het is mooi om te zien hoe zulke aanpassingen een groot verschil kunnen maken voor de ervaring van onze doelgroep”, zegt Nicky.

Voor andere lokale omroepen die overwegen om audiodescriptie te introduceren, heeft Nicky het volgende advies: “Begin klein en benut de mogelijkheden binnen je eigen organisatie. Zorg voor goede voorbereiding en afstemming binnen het team. En vooral, zie het als een kans om je publiek te vergroten en inclusiever te maken.”

 

Op dinsdag 8 oktober om 17:00 uur organiseert de NLPO een online bijeenkomst over toegankelijkheid. Er spreken belangenorganisaties en lokale omroepen over hoe je jouw omroep toegankelijker kunt maken voor een breder publiek. Denk hierbij aan slechthorende, slechtzienden en laaggeletterden. Het beloofd weer een informatieve bijeenkomst te worden. Aanmelden kan nog via deze link.

Vergelijkbaar

Wellicht interessant