Innovaties binnen de lokale omroep: "De sector verandert, niets doen werkt niet"

feed Nieuws
edit_note 08 maart 2024

Bij de lokale omroep staat veerkracht en creativiteit centraal, vaak gedragen door (vrijwillige) medewerkers die zich met hart en ziel inzetten voor de gemeenschap. Ondanks beperkte budgetten en middelen laten verschillende lokale omroepen zien dat (technische) ontwikkeling toch mogelijk blijft. Zo zijn er twee enthousiaste vrijwilligers van A1 Mediagroep die hun eigen contentmanagementsysteem (CMS), NieuwsNed, hebben opgezet.

“Het is een systeem waar alles samenkomt en bijdraagt aan de ontwikkeling van samenwerking tussen verschillende omroepen”, vertelt Ari-Jan van de Bunt. Hij begon zijn vrijwillige werk jaren geleden omdat hij vond dat er verbetering mogelijk was bij de lokale omroep. Na wat omzwervingen begon hij in 2011 bij A1 Mediagroep. “Eerst als technicus en ik heb ook nog wat gepresenteerd op de radio”, licht Ari-Jan toe. “En je bent ook nog een aantal jaren voorzitter geweest”, voegt zijn collega Arne van der Veen toe.

Tekst gaat na de afbeelding verder.

Foto v.l.n.r.: Arne van der Veen en Ari-Jan van de Bunt

Al snel ontstond het idee om een eigen CMS te ontwikkelen. “Het is een systeem dat ervoor zorgt dat je vanaf meerdere locaties één of meerdere sites kunt vullen”. Zo delen de omroepen A1 Mediagroep, Loco Media Groep, LOEmedia en RTV Nunspeet een gezamenlijke website, maar behouden ze ook hun eigen site. “De eigen identiteit van alle omroepen is op dit moment nog belangrijk”, zegt Ari-Jan.

Alles vanuit één systeem

NieuwsNed zorgt ervoor dat omroepen hun content vanuit één systeem via verschillende kanalen kunnen verspreiden. Dit varieert van nieuwsberichten voor op de site, die automatisch naar de kabelkrant worden gestuurd, tot de toekomstige mogelijkheid om AI in te zetten voor het inspreken van radioberichten. “Wij en andere redacteuren moeten ontzorgd worden”, stelt Arne, die het systeem heeft gebouwd.

“Ik ben geboren met een computer in mijn hand”, lacht hij. Vanuit zijn werk heeft hij de nodige ervaring, maar dit ontwikkelt hij in zijn vrije tijd. “Ik zie het als een investering in de toekomst”.

Tekst gaat na de afbeelding verder.

Foto: Screenshot NewsNed

RTV Nunspeet maakt inmiddels een maand gebruik van het systeem. “Het is fijn dat er makkelijk koppelingen zijn te maken met het CMS”, stelt Marcel Bonte van de omroep uit Nunspeet. Zo is het mogelijk dat binnenkort ook de regionale omroep aanhaakt en het nog eenvoudiger wordt om berichten te delen.

“Daarnaast is het fijn dat je gelijk berichten kan publiceren en dat er geen verwerkingstijd is van een paar minuten”. Binnenkort hoopt de programmaleider ook de functie voor het aansturen van het play-out systeem in gebruik te nemen. “En de betaalbaarheid is ook belangrijk, hopelijk blijft dit zo. Veel van dit soort systemen zijn veel te duur voor ons”.

Innovaties binnen de sector

“Een aantal mensen bij verschillende omroepen is volop bezig met innovatie”, antwoordt Ari-Jan op de vraag hoe hij kijkt naar andere ontwikkelingen binnen de sector. “En er zijn ook een aantal mensen die totaal niet willen innoveren en blijven stilstaan”. Het gevaar van sommige innovaties ligt volgens Arne bij de manier waarop ze worden uitgerold. “Vaak weet één vrijwilliger bij de omroep hoe het systeem werkt. Als deze persoon wegvalt, dan gaat het mis”.

Hierdoor zal hun eigen ontwikkelde platform zeer binnenkort ook op eigen benen staan. “Het is nu al bijna een dagtaak om de ongeveer 23 omroepen die aan het testen zijn te ondersteunen”.

Is jouw omroep ook bezig met het doorvoeren van inspirerende innovaties? Stuur dan een bericht naar erik.van.leeuwen@nlpo.nl.

Vergelijkbaar

Wellicht interessant