Stand van zaken Taskforce DAB+

feed Nieuws
edit_note 16 mei 2018

Begin dit jaar is op verzoek van de tweede kamercommissie EZK een Taskforce ingesteld die onderzoek doet naar alternatieve frequentie-indelingen voor DAB+ in Nederland. In de Taskforce zijn alle relevante partijen betrokken. Ook de NLPO neemt deel aan deze Taskforce.

 

De afgelopen maanden heeft een Technische Werkgroep, ressorterend onder de TaskForce, een tweetal alternatieve scenario’s uitgewerkt voor een efficiëntere DAB+ indeling in Nederland. Beide scenario’s gaan uit van (forse) wijzigingen binnen in ieder geval Laag 3 en Laag 4 en het realiseren van een landelijke Laag 7. Maar ook voor Laag 6, die gereserveerd is voor de lokale omroep sector, treden in deze alternatieve scenario’s wijzigingen op.

Hoewel er aanvankelijk veel onduidelijkheid was over de exacte consequenties van deze scenario’s voor Laag 6, blijkt inmiddels dat de effecten van deze scenario’s zeker niet ongunstiger zijn voor de lokale omroep sector ten opzichte van de huidige uitgangssituatie in Laag 6. In beide alternatieve scenario’s moeten er weliswaar frequenties worden ingeleverd maar komen er in laag 6 ook weer nieuwe frequenties voor terug.

Wel is duidelijk dat het realiseren van 81 DAB+ multiplexen/allotments voor alle 81 streekomroepen heel lastig zal worden, in elk scenario, ook in de huidige uitgangssituatie van Laag 6. Veel zal namelijk afhangen van de internationale coördinatie van de beschikbare frequenties die na de keuze en het vaststellen van de scenario’s nog moet gaan plaatsvinden.

De (voorlopige) onderzochte effecten van beide scenario’s zijn door Agentschap Telecom ook in meer detail besproken met NLPO en enkele vertegenwoordigers van de lokale omroepen die zich bij de vorige ALV van OLON hiervoor hadden aangemeld. Daaruit kwam ook de globale conclusie naar voren dat beide alternatieve scenario’s weliswaar niet ongustig zijn voor de lokale omroepsector maar dat het wel nadelige gevolgen kan hebben voor de doorlooptijd om DAB+ voor de lokale omroep sector definitief beschikbaar te maken. Voor een uiteindelijke keus in de alternatieve scenario’s zal NLPO binnen de Taskforce dan ook met name kritisch kijken naar de consequenties hiervan op de doorlooptijd.

 

Eind mei zal de Taskforce zijn eindrapportage afleveren met een advies aan het ministerie EZK over de onderzochte alternatieve scenario’s. Vanuit NLPO zullen we de omroepen dan verder informeren over dit advies vanuit de Taskforce.

Met Agentschap Telecom is in ieder geval afgesproken dat AT tijdens de internationale coördinatie regelmatig zal afstemmen met de lokale omroepen over de eventuele consequenties hiervan voor Laag 6 en de streekomroep indeling.

Vergelijkbaar

Wellicht interessant