Voortgang campagne “Toekomst voor de Lokale Publieke Omroep”

feed Nieuws
edit_note 26 juli 2018

De lokale omroepen zijn met de samenleving verbonden via hun relaties. Die relaties zijn divers van aard zoals het gemeentebestuur, inwoners van de gemeente(n), kijkers en luisteraars, welzijnsorganisaties, verenigingen, het onderwijs, ondernemers in de gemeente enzovoort. Bij het vervullen van hun taak hebben lokale omroepen ook, en steeds vaker met allerlei landelijke instellingen en organisaties te maken, zoals de VNG, de landelijke politiek, de ministeries, rechtenorganisaties, distributiebedrijven, enzovoort. Lokale omroepen hebben belang bij een goede relatie met deze partijen en deze partijen hebben belang bij een sterke lokale publieke omroep. Het onderhouden en verstevigen van die relaties en het zichtbaar maken van waarde zijn dan ook de belangrijkste lobbyinstrumenten die de lokale omroepen hebben.

De NLPO is in 2016 daarom een campagne gestart om op verschillende niveaus steun te vinden voor de professionalisering van de lokale omroepen, inclusief streekvorming. Dit betreft een samenspel van acties op het gebied van relatiemanagement, beleidsbeïnvloeding en strategische communicatie. De campagne van de NLPO is er op gericht de juiste (politieke) momenten zo goed mogelijk te kennen en te gebruiken en de acties en boodschappen van de NLPO en de lokale omroepen naar de belangrijkste beslissers zo effectief mogelijk te laten zijn.

In 2017 lag de focus van de campagne op draagvlakvergroting voor de streekvorming en politieke aandacht voor de relevantie van de lokale omroep. In 2018 is de campagne voortgezet met het accent op de bekostiging van het Lokaal Toereikend Media-Aanbod, in reactie op het Regeerakkoord, waarin het kabinet aankondigt zich te beraden op de financiering van de streekomroepen. Een ander speerpunt ligt bij het continueren van de goede samenwerking met de VNG. Voor beide onderdelen heeft de NLPO de afgelopen maanden achter de schermen hard gewerkt.

 

Inmiddels liggen er twee resultaten:

  1. Een rechtstreekse en krachtige inhoudelijke oproep van de VNG aan de minister om snel extra te investeren in de streekomroepen (https://vng.nl/onderwerpenindex/cultuur-en-sport/film-media-en-kabel%20/brieven/voortgang-lokale-omroepvernieuwing)
  2. Een brief van minister Slob voor Media aan de Tweede Kamer over de voortgang van de lokale omroepvernieuwing: https://www.rijksoverheid.nl/binaries/rijksoverheid/documenten/kamerstukken/2018/06/26/kamerbrief-over-lokale-publieke-omroepen/kamerbrief-over-lokale-publieke-omroepen.pdf

 

De brief van de minister is nog zeer terughoudend, maar toont voor het eerst wel een duidelijke inhoudelijke erkenning van het belang van de lokale publieke omroep.

Ondertussen voert de NLPO de druk op door lokale en streekomroepen en andere stakeholders te mobiliseren in de campagne.

In de week van 2 juli werden diverse schriftelijke vragen door de Tweede Kamer aan de minister gesteld waarbij ook de lokale omroep en de streekvorming uitgebreid aan de orde kwamen. De reactie van de minister wordt eind augustus verwacht. Het vervolgdebat vindt plaats op 6 september in de Tweede Kamer. Ook de NLPO is daar weer bij.

Vergelijkbaar

Wellicht interessant