Hoe ga je als omroep om met de veranderingen binnen de sector? Hoe maak ik mijn omroep klaar voor de toekomst? Of hoe pak ik de samenwerking met andere omroepen het beste aan? Vragen die breed leven onder omroepen en die urgenter zijn geworden door de transitie van de sector richting de voorziene stelselwijziging van 2025.
Het College van Omroepen (CvO) is de democratisch gekozen vertegenwoordiging van de bij de NLPO aangesloten lokale omroepen. Ieder lid is zelf actief bij een lokale omroep en brengt eigen ervaring of specifieke kennis mee naar het college.
De leden spelen ook een belangrijke rol binnen de (actuele) ontwikkelingen in onze sector. Zo maakt voorzitter Eric Horvath (Dtv) onderdeel uit van de werkgroep met vertegenwoordigers van onder andere de VNG en ministerie OCW en het Commissariaat voor de Media om de plannen van staatssecretaris Uslu voor de toekomst verder uit te werken. Secretaris Flip van Willigen (1Twente) heeft op zijn beurt een belangrijke rol als lid van de stuurgroep binnen het experiment en samenwerking met de RPO en NOS rond de versterking van de lokale journalistiek.
Binding met de collega-omroepen is voor het CvO van groot belang om te weten wat er speelt in de sector en op de hoogte te zijn van de ontwikkelingen bij de omroepen, zodat ze hun belangen zo goed mogelijk kunnen behartigen. De ervaring en kennis die CvO-leden hebben opgedaan delen ze graag met andere omroepen om antwoorden te kunnen geven op de vragen die leven, of de uitdagingen waar ze nu voor staan.
Zo ging het college langs bij de streek Amstelland & Meerlanden, met daarin de omroepen MeerRadio, RTV Amstelveen, Rick FM, Radio Aalsmeer en Jamm FM.
Annemiek Holkeboer, voorzitter MeerRadio: “De veranderingen hebben impact op ons als omroep, net als bij veel collega-omroepen. Het maakt het ook noodzakelijk dat omroepen met elkaar gaan praten over samenwerking; zowel op bestuurlijk als operationeel niveau.”
“Vanuit de uitdagingen waar we voor staan hebben we het college uitgenodigd voor een bezoek. Want ook voor ons verandert er veel; zo krijgen we straks te maken met een andere financiering, en gaat het werken met betaalde krachten nieuw zijn voor ons. En omdat het college uit diverse omroepen is samengesteld kunnen zij de vragen vanuit verschillende hoeken bekijken en beantwoorden. Je krijgt voorbeelden uit de praktijk door wat ze zelf hebben meegemaakt. Zij kunnen het verhaal helder neerzetten en nemen je hierin mee. Hoe kunnen zaken worden aangepakt? Welke organisatorische vormen zouden mogelijk kunnen zijn? Het zijn praktische handreikingen die ze bieden. Door elkaar te ontmoeten en elkaar in de ogen te kijken, kom je van het een op het andere onderwerp.”
Annemiek vervolgt: “Het is waardevol dat het college de relevante partijen kent die een rol spelen in onze sector en dat ze een brede expertise heeft. De leden namen de tijd om onze vragen rond de lokale identiteit te beantwoorden, de juridische aspecten van de veranderingen voor ons als omroep toe te lichten en door duidelijk te maken dat we streekvorming als een kans moeten zien. Ze wezen ons op het aanbod van cursussen en opleidingen. Allemaal vanuit de overtuiging dat kennisdeling ons als omroep verder kan helpen.”
Wil je het college graag uitnodigen voor een bezoek aan jouw omroep? Mail dan je verzoek naar cvo@nlpo.nl
De NLPO biedt daarnaast opleidingen aan voor zowel de individuele vrijwilliger als betaalde krachten, zodat ze klaar zijn voor de voorziene stelselwijziging van 2025. Ook worden kwartiermakers ingezet om het samengaan te begeleiden, en zijn er omroepgerichte opleidingen. Meer info op: http://www.delokaleomroepvernieuwt.nl/