NOS Nieuws van de Week bij de lokale omroep

feed Nieuws
edit_note 09 februari 2023

Niet iedereen kan het nieuws altijd even goed begrijpen, bijvoorbeeld omdat iemand moeite heeft met de Nederlandse taal. In Nederland zijn 2,5 miljoen volwassenen laaggeletterd. Zij hebben hierdoor ook vaak moeite met informatie filteren, en daardoor het nieuws te begrijpen.  

 

Voor deze doelgroep zendt de NOS het Nieuws van de Week uit. Een wekelijks journaal in makkelijke taal voor mensen die het lastig vinden om het nieuws te volgen doordat zij bijvoorbeeld moeite hebben met lezen en schrijven. In het journaal gebruikt de nieuwslezer eenvoudige taal en de makers leggen vaker iets uit over het nieuws. Sommige onderwerpen worden extra uitgelegd door de presentator en er wordt rekening gehouden met woordkeuze, tempo en het gebruik van beeld.

 

Uitzendingen bij de lokale omroep

Uit gesprekken met laaggeletterden blijkt dat zij veel naar lokale en regionale omroepen kijken. Sinds mei vorig jaar zendt de NOS het Nieuws van de Week dan ook uit op een aantal regionale en lokale omroepen, zoals Omroep VenloDen Haag FMBollenstreek OmroepOmroep TilburgZO!34RTV1 en RTV GO. De NOS ziet een samenwerking via deze zenders dan ook als een kans om deze doelgroep buiten het onderwijs te bereiken en zo van toegevoegde waarde voor hen te kunnen zijn.

 

Rutger Breider van RTV1: “Als omroep willen we midden in de samenleving staan. Er wordt over Oost-Groningen gezegd dat het een erg taalarm gebied is met veel achterstand. Daarom hebben we bewust de NOS benaderd met de vraag of wij het journaal mogen uitzenden. We merken dat er steeds meer gekeken wordt naar het programma. Ook de bibliotheken in onze regio zijn blij dat we het journaal uitzenden. Ook kijkers op straat noemen steeds vaker het programma van de NOS. De kijkers hechten waarde aan het programma en krijgen het nieuws op een begrijpbare manier mee. Iets wat wij als RTV1 erg belangrijk vinden.”

Heb je als lokale omroep interesse om het Nieuws van de Week uit te zenden?

Uitzenden van het NOS Nieuws van de Week is kosteloos. De NOS vraagt elke omroep wel een aankondiging op te nemen die voorafgaand aan het journaal wordt uitgezonden.

Omroepen krijgen een FTP inlog om de uitzending van de NOS-server te halen. Ook zijn er een aantal standaard communicatieberichten beschikbaar die elke omroep naar eigen inzet kan inzetten. Heb je als lokale omroep interesse? Stuur dan een mail naar: nieuwsvandeweek@nos.nl en projectmanager José de Vries: jose.de.vries@nos.nl.

Het NOS Nieuws van de Week bevat drie nieuwsonderwerpen en duurt ongeveer tien minuten. Elke woensdag (m.u.v. schoolvakanties) staat om 17.00 uur een nieuwe aflevering van het NOS Nieuws van de Week klaar op YouTube.


 

Laaggeletterdheid blijft licht groeien. Dit komt onder andere door nieuwkomers in Nederland maar ook doordat jongeren met een (te) laag taalniveau van school komen en dit verleren in het praktische beroep wat zij uitoefenen.  

In een eerste verkenning naar nieuwsbehoeftes, van de NOS in samenwerking met de Stichting Lezen en Schrijven, blijkt dat laaggeletterden geïnteresseerd zijn in nieuws en dit elke dag volgen, voornamelijk via televisie, maar ook dat zij het niet altijd makkelijk te volgen vinden. De moeite met lezen en schrijven gaat vaak gepaard met informatieverwerking en het filteren van informatie

Vergelijkbaar

Wellicht interessant