Omroep Zilt en REGIO8 gaan de diepte in met subsidie voor onderzoeksjournalistiek

feed Nieuws
edit_note 03 april 2024

Met het stimuleringsprogramma ‘Ruimte voor Onderzoeksjournalistiek’, van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek, worden verschillende lokale- en streekomroepen zoals Publieke Omroep Amsterdam (bekend van AT5), Streekomroep Zuidwest, Omroep Zilt, REGIO8, Streekomroep RTV NOF en 1Almere voorzien van extra financiering en coaching om hun ambities op het gebied van onderzoeksjournalistiek te verwezenlijken.

Omroep Zilt, streekomroep voor de gemeenten Waadhoeke en Harlingen, neemt enthousiast deel aan dit initiatief. “Onderzoeksjournalistiek is vaak een ondergeschoven kindje, maar dankzij deze subsidie kunnen we diepgravende verhalen vertellen die anders onbelicht zouden blijven”, vertelt Simen Hofman, hoofdredacteur van Omroep Zilt. “Soms ben je maanden met een verhaal bezig en komt er niets uit. Er is veel meer tijd en geld nodig voor onderzoeksjournalistiek, dan voor een verhaal over een vrachtwagen met melk die over de kop gaat”, geeft hij als voorbeeld.

Het programma biedt niet alleen financiële steun, maar ook begeleiding en opleiding. Met een mentor aan hun zijde, verkennen de journalisten nieuwe wegen in het doolhof van onderzoeksjournalistiek. “Tijdens de trainingen leren we vooral hoe je dingen precies aanvliegt”, vertelt Hofman. “Het is een kans om te groeien, om te leren omgaan met de complexiteit van dit vak.”

Onderzoeksjournalistiek verankeren in de omroep

Elders in het land, in de Achterhoek, omarmt REGIO8 dezelfde ambities. Jasper Hazelaar, redactiecoördinator bij de streekomroep, deelt zijn visie op het project. “We willen ervaren of onderzoeksjournalistiek ook kunnen verankeren in onze redactie”, legt hij uit. “Dankzij deze subsidie kunnen we grotere producties aanpakken en een bredere kijk bieden op de gebeurtenissen in onze streek.”

Met de steun van het stimuleringsprogramma duiken de journalisten van REGIO8 dieper in onderwerpen dan voorheen. “Normaal gesproken volgen we de dagelijkse waan van de dag, maar nu krijgen we de kans om vanuit een helikopterperspectief te kijken en de diepte in te gaan”, vertelt Hazelaar. Daarnaast wil hij laten zien dat onderzoeksjournalistiek ook echt bij een steekomroep thuishoort. “We kunnen echt een verschil maken, een waakhondfunctie vervullen”, benadrukt hij.

Fondsen voor journalistieke ambities

Het programma ‘Ruimte voor Onderzoeksjournalistiek’ is een van de vele verschillende subsidieregelingen, waarmee omroepen hun journalistieke ambities waar kunnen maken. Kijk voor meer informatie over dit programma op de website van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek en houd die website ook in de gaten voor eventuele nieuwe ronden.

Kijk daarnaast voor een volledig overzicht van mogelijke fondsen en regelingen eens op Overzicht subsidieregelingen – NLPO.

Vergelijkbaar

Wellicht interessant