Handboek 'Goed Bestuur' uitgereikt tijdens Bestuursdag in Zwolle

feed Nieuws
edit_note 23 april 2024

Waarom is goed bestuur belangrijk? Wat is toegestaan in samenwerkingen? Hebben al je medewerkers een arbeidsovereenkomst? Hoe ga je om met diversiteit op de werkvloer? Dit zijn enkele van de vragen die besproken werden tijdens de eerste editie van de Bestuursdag in diverse interactieve sessies. Het was een leerzame dag in Zwolle, vol nieuwe inzichten en kennismakingen.

“Als bestuurder ben je verantwoordelijk voor de omroep, in goede tijden maar ook als het even tegenzit. Dan is het verstandig om goed voorbereid te zijn. Goed bestuur versterkt bovendien het vertrouwen in de organisatie en zorgt dat een omroep klaar is voor de toekomst van de lokale omroep na de stelselwijziging”, was de boodschap tijdens de plenaire opening van de NLPO Bestuursdag in Zwolle.

Handboek ‘Goed Bestuur’

Tijdens deze dag werden ook de eerste exemplaren van het handboek ‘Goed Bestuur’ uitgereikt aan de aanwezigen. Dit handboek helpt bestuursleden en leden van de raad van toezicht van lokale omroepen hun organisatie verder te professionaliseren. Het bereidt de omroep voor op de verwachte eisen van het concessiebeleidsplan dat na de beoogde stelselwijziging in 2027 vereist zal zijn voor een aanwijzing.

Het handboek ‘Goed Bestuur’ dient zowel als gids voor nieuwe bestuurders als naslagwerk voor de ervaren bestuurder. Onderwerpen als de rol van de lokale omroep in relatie tot de Mediawet, de ICE-norm, het pbo, de verschillende bestuursmodellen en de journalistiek worden besproken. Ook de verhouding tot externe partners zoals het Commissariaat voor de Media, de Kamer van Koophandel, de Belastingdienst, fondsen en gemeenten komt aan bod. Daarnaast is er aandacht voor AI, cyberveiligheid en de rol van vrijwilligers en betaalde krachten binnen de organisatie.

Training en tweede Bestuursdag

Naast het handboek is ook de webpagina nlpo.nl/goedbestuur gelanceerd, waar het handboek te downloaden is. Omroepen kunnen zich hier ook aanmelden voor een training in Goed Bestuur. Deze training, die enkele uren duurt en plaatsvindt op locatie van de lokale omroep, gaat dieper in op goed bestuur en identificeert verbeterpunten binnen de organisatie. Om in aanmerking te komen dienen omroepen een motivatie in te dienen via het aanmeldformulier.

Ook zal er tijdens de Bestuursdag op 8 juni in Tilburg verder ingegaan worden op de thema’s uit het handboek, waarbij kennis en ervaringen onderling gedeeld zullen worden.

Vergelijkbaar

Wellicht interessant